Какво ли има в Лапландия...

Полярно слънце, северно сияние, северни планини и поля
Какво ли има в Лапландия...

Не знам защо все лъжат хората, че едноименната област е родина на Дядо Коледа! Че там има сняг - има, но пък се намират и още много интересни явления. Та нали само тук можете да видите местния етнос саами и божествените небесни светлини. Пак тук, освен безкрайни снежни поля ще видите и магически есенни цветове, и осеяни с трева снежни хълмове, и...

Лапландия е област, простираща се на територията на страните Швеция, Норвегия, Финландия и Русия. Тъй като местността е разположена предимно в Северния полярен кръг, през лятото (от края на май до края на юли) тук е вечен ден, а през зимата (от ноември до края на февруари) – тъмносиньо-черна, студена нощ.

Предимство през лятото е, че буквално можете да обикаляте планините по цял ден! Хубавото на вечната нощ пък е, че по това време ще забележите в небето магнетичното северно сияние, което според очевидци е уникално природно явление.

Ако някой все още си мисли, че Лапландия е необитаема, ще ви помогнем да разсеете заблудата си. Действително, тук преобладаващите температури са минусови, но пък достигат едва -20 °C. (Та ние тази година почти разбрахме що е лапландски студ). Наследниците на викингите са направили всичко възможно, за да превърнат тази северна територия в уникална туристическа дестинация. Същите умело се възползват и от факта, че в тукашния ареал все пак се установява и лятото, със завидни температури, вариращи между 10 и 16 °C.

Visitsweden.com

Какво интересно да направите в Лапландия ли? През зимата: вероятно ще ви се прииска да карате ски, сноуборд, да възседнете шейна, теглена от северни елени или хъскита, да се метнете на снегомобила и да развиете скорости, от които ще ви замръзнат косите. Защо пък да не половите и риба в ледените води на някой водоем?

Напоследък в атрактивна туристическа дестинация се превърна шведският Леден хотел в Юккасярви (Jukkasjärvi) – първият и най-голям в света хотел, направен от сняг и лед. Дизайнът му е забележителен не само, защото сградата напомня на същински снежен дворец. Хотелът се изгражда наново всяка зима от замръзналите води на реката Торн и се стопява всяка пролет от погледа на слънчевите лъчи.

Грижливите домакини предлагат (не си и мислете за ниски цени!) ежегодни забавления за туристите. През зимата те включват организирано посещение на места, откъдето най-ясно може да се наблюдава северното сияние. Посетителите на почивното съоръжение още могат да извайват и собствени ледени фигури.

През лятото Леденият хотел предлага поход към труднодостижими планински хълмове в необятни национални паркове като Сарек и Абиско. Там можете едновременно да стъпвате по мека зелена трева и да се радвате на заснежени хълмове. Атракция е и посещението на полуоткрития музей, посветен на местната култура на народа саами. Подобен можете да видите и в градчето Инари, Финландия.

В туристически сайтове от Финландия и Швеция се препоръчва горещо посещението на Лапландия през есента (септември), когато прекрасните и разнообразни цветове на дърветата блестят в ярък контраст със заскрежената земя. Разбираме, че да потеглянето към Лапландия през този сезон е хубаво и поради още една причина – тогава не върлуват ятата разярени комари, които през лятото биха могли да ви направят на решето.

Тази страна на снеговете се гордее още с богатата си флора, изпъстрена от борове, върби, високопланински цветя, мъхове и т.н. Животинският свят е представен от елени, вълци, росомахи, мечки...

Лапландия - земята на непокътнатата природа и огромните контрасти. Ако си падате екстремисти или сте достатъчно любопитни, за да не си спестите полярните дни и нощи, тогава съберете повече информация за това чудно място и планирайте бъдещо пътешествие! Ако ли не, елате просто да помечтаете с нас в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май