Уроци по баланс

Едно важно и полезно качество
Уроци по баланс

Направете си един експеримент. Затворете очи и се опитайте да постоите на един крак за около 15 секунди. Какво ще се случи? Да, има вероятност да залитнете веднага :)

Цялата истина е, че след 25 години чувството ни за равновесие се влошава значително поради ред причини. Това може да доведе до куп неприятни неща, между които падания и контузии.

Да, балансът е важно умение, което трябва да развивате едновременно с останалите атлетически качества. Да прибавим още, че той е изключително необходим в практикуването на редица зимни спортове.

Ето как може да започнете да го упражнявате още днес:

  • Горещо ви препоръчваме да пробвате тренировки на босу. Симпатичният уред, който доста прилича на степ-платформа, вече присъства в много спортни клубове у нас и е чудесен начин да "тренирате" равновесието. Освен че натоварва комплексно мускулите на цялото тяло, той предизвиква на двубой чувството ви за координация. Повече за босу може да прочетете в този материал.

  • Друг много подходящ за целта спортен "атрибут" е фитнес топката. Ако я ползвате често в сесията си, сигурно знаете, че дори седенето на нея е доста трудоемко. От друга страна, съществуват хиляди прекрасни движения, които може да изпълнявате на швейцарската си любимка. Вижте това, например.

  • Всеки ден намирайте време да стоите на един крак (със затворени очи обаче), както правят красивите фламинго птици и понякога – щраусите. Звучи лесно, но ще се убедите, че не е. Когато се усъвършенствате (а това ще стане с редовна практика), може да добавите бицепсово сгъване с дъмбели в малкия си експеримент.

  • Правете йога. В практиката има много хубави балансиращи пози, които могат да допринесат за подобряване на силата в горната част на тялото и оттам – чувството на равновесие.

Имайте предвид, че духовното равновесие също е много важно. За това не позволявайте стресовите ситуации в живота ви да ви сриват емоционално. Борете се за хармония, защото, както се убедихме, тя е най-здравословното чувство.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май