Да клякаме или да не клякаме?

Това е въпросът за уикенда
Да клякаме или да не клякаме?

Щрак-щрак. Щрак-щрак. Не, това не е фотоапарат, а коленете ви. Толкова ритмично звучат, че понякога се чудите дали не можете да изсвирите някое от гениалните рок-парчета на Куин, например.

Разбира се, по повод музикалното оформление, идващо от коленете ви, не клякате. Нито когато трябва да вземетe нещо от пода, нито по време на тренировка. Все пак, във фитнеса сте чували от онези момчета с широките рамене тип гардероб, поставени върху две клечки – долните им крайници, че клековете ужасно вредят на коленете. Направо ги смачкват и ги правят безполезни! Даже по някое време се чудите футболистите как не ги застрелват, за да не се мъчат с полуампутираните си крайници...

Ама, чакайте, чакайте! Как точно клякането прецаква коленните стави, че нещо не си го представяме съвсем ясно...? Ето, сега имате възможност да ни го обясните, както и да споделите мнението си за това основно и популярно упражнение :)

Понеже е началото на уикенда, ви предоставяме цели два дни за размисъл и обяснения. А в понеделник обявяваме късметлията, който ще се глези цял уикенд в луксозен спа хотел.

И, докато анализирате клековете, хвърлете едно око на заветните плочки ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 8
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 8
    от Не е посочен | 30.04.2012 | 21:06
    Отговор на коментар #2 от : много добър коментар..трябва да го сложат като статия ;)
  • 7
    от Не е посочен | 27.11.2011 | 18:36
    Клековете трябва да се изпълняват с изправен гръб и колене на ширината на стъпалата, а петите не се повдигат от пода.
  • 6
    от Не е посочен | 27.11.2011 | 17:22
    Разбира се че трябва да клякаме, освен естествено ако нямаме здравословен проблем, които изключва кляканията. Да трябва да клякаме, стига да го правим правилно, защото кляканията имат много полезни предимства-активират централната нервна система, подобряват баланса и координацията, скелетното натоварване и увеличават плътността на костите. Още стимулират и растежа на мускулите, напрягането, засилват свързващата тъкан и цялостното физическо развитие. Доста ползи нали!!!
  • 5
    от Не е посочен | 27.11.2011 | 17:09
    Щом имаме коленни стави, значи можем да клякаме. Възрастните, но не всички, го правят по-трудно, някои млади, сравнително немного закръглени, обездвижени тийейджъри също го правят по-трудно. Клековете могат да се правят по най-различни начини в зависимост от това кой какво иска да постигне. Не знам наименованията на различните видове клекове, но всеки пробва и сам си открива най-удачните за него. Аз например клякам по най-обикновения начин без тежести с максимално много повторения. Или пък, все още :) , да направя клек с един изпънат крак напред. Техники много, но тялото само си казва кое му е добре и кое зле. И най-вече - да клякаме, ако това ни харесва!
  • 4
    от Не е посочен | 26.11.2011 | 23:24
    Отговор на коментар #3 от : Значи коляното, което с години е носило и служило на един 120-килограмов човек е по-слабо от това на 70-килограмов? И след като е по-слабо, не бива да си го заздравява с линеен прогрес в правилно изпълнени дълбоки клекове? По-възрастните също ли? При липса на сериозна травма и при нужда използване на лег преса, докато започнат да клякат със собствено тегло, защо да не се борят с атрофията?
  • 3
    от Не е посочен | 26.11.2011 | 20:02
    Клякането разрушава коленните стави, ако клякащият е надхвърлил нормалните килограми и от плюскане на плюскане е станал свиня. Да, една добре охранена свиня може да прецака жестоко колянните си стави, ако кляка постоянно. Всички останали няма от какво да се притесняват. Все пак, когато човек надхвърли 60 е хубаво да е по-внимателен към тялото си и да не прекалява с клякането, ако иска да му служи още дълго.
  • 2
    от Не е посочен | 26.11.2011 | 16:58
    Отговор на коментар #1 от : Голямото недоразумение е какво се опитваме да постигнем, когато клякаме. Четириглавите не са единствените мускули, които трябва да участват. Сухожилията на задните бедрени мускули обхващат горната част на пищяла от двете страни и го дърпат назад отдолу, когато се стегнат. Адукторите свързват зоната на слабините с медиалната (вътрешната) част на бедрената кост, като тези мускули също дърпат коляното, когато се стегнат, но отгоре и навътре (абдукторите компенсират и запазват положението на бедрото над ходилото). И двете мускулни групи се стягат зад коляното (когато горната част на тялото се наведе, коленете минат над ходилата, а бедрата отидат назад до правилната дълбочина) и така противодействат на напрежението от четириглавия мускул и сухожилието му. Но това се получава само при пълния клек. Когато тазът и кръстът са стегнати, задните бедрени мускули се стягат. Ако коленете излизат настрани, над ходилата, адукторите също се стягат. Когато това се направи правилно, в най-долната част на клека се получава един ластичен “отскок” от тези мускули, с който започва и вдигането. Това се получава много по-ефикасно и безопасно за коленете от тази позиция, която не може да се постигне с плитък клек. Освен това, ако всеки клек е под хоризонталата, е по-лесно да се отчита напредъка. Защото ако тежестта е по-голяма, но клекът е по-плитък, извършената работа е същата, ако не и по-малко.
    Чудно ми е какво си мислят, че става по време на половинки клекове? Хубави работи ли? Единствените напрегнати мускули са четириглавите, понеже задните бедрени, седалищните и адукторите не се включват заради ограниченото движение. Гръбнакът е натоварен твърде много, понеже е лесно да се “кляка” с големи тежести, ако мърдаш само няколко пръста. Коленете са под неравномерно голямо напрежение отпред, тъй като при плиткия клек мускулите отзад не се включват и не балансират. Мускулите, с които се поддържа правилното положение на гръбнака при пълния клек, не се използват много при половинките, защото гърбът не се накланя кой знае колко. И щом полуклековете са вредни за коленете и гръбнака и не тренират повечето мускули на краката, бедрата и кръста, защо все ги препоръчват? Защото преди 50 години, при едно объркано и зле проведено проучване, което досега никой не е успял да повтори, но мнозина са оборили, един доктор заключил, че клякането причинява “хлабави колене”. А защо тази идея се е запазила половин век? Защото половинките клекове са по-лесни от целите.
  • 1
    от Не е посочен | 26.11.2011 | 16:58
    Не знам какво е това на картинката, но не е клек. Това са клекове: http://crossfitmtolympus.com/wp-content/uploads/2011/06/squat-variants.jpg
    В тези случаи клякаме, поне ако искаме да постигнем нещо, а не сме отишли във фитнеса да гледаме хората от другия пол.
    Просто няма друго упражнение, още по-малко машина, която да предизвиква такава активност на централната нервна система, подобрение на баланс и координация, скелетно натоварване и увеличение плътността на костите, стимулиране и растеж на мускулите, напрягане и засилване на свързващата тъкан и цялостно физическо развитие, колкото правилно изпълненият пълен клек. Това е най-ценното упражнение в залата, с него най-много атлети са станали силни и са постигнали професионални успехи. Само Китай има над един милион щангисти, които клякат под хоризонталата и не са абонирани за ортопеда. Клекът е съвсем естествено положение за тялото. Еволюцията е оформила крака така, че да може да се сгъва. Затова има става по средата. И половин югоизточна Азия прекарва деня си в клекнало положение.
    Всеки, който казва, че пълните клекове са “вредни за коленете”, с това си изказване показва, че няма право на мнение. Повечето лекари, ортопеди, физиотерапевти и медсестри нямат представа какво е пълният клек и как влияе на коленете. При пълния клек, горната част на капачката и горния ръб на крилото на хълбочната кост (иначе казано сгъвката на дрехите при таза) образуват равнина, под която трябва да бедрата. При правилния пълен клек бедрените кости ще са успоредни с ходилата (за да е равномерна силата на натиск в ставата), петите ще са горе-долу на широчината на раменете, пръстите разтворени на 60 до 90 градуса помежду им, за да няма усукване при коляното. Коленете ще излязат 2-3 пръста пред пръстите на краката, петите ще са залепени за пода. Горната част на тялото е стегната и наведена така, че когато лостът е на раменете, се намира вертикално над средата на ходилото. Обикновено това поставя гърба под 45 градуса спрямо пода. Не казвам, че лекарите не са запознати с анатомията на коляното. Но по правило не са запознати с правилното клякане и връзката му с коляното. Именно анатомията на коляното и бедрото определят правилната техника. Често когато някой, дори професионалист, обяснява защо ще умреш, ако клякаш, показва толкова лоша техника, че дори изглежда болезнено. (продължава в следващия коментар, понеже май е твърде много)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май