Четири готини фитнес уравнения

От йога + пилатес
Четири готини фитнес уравнения

Признаваме си, че никога не сме били силни по математика. Но много добре знаем какво ще стане, ако съберем две от най-любимите си физически активности, а именно – пилатес и йога.

Ще се получат тези четири физически дейности, всяка от които обещава постигане на добри фитнес резултати.

Нека все пак ги изброим, а?

Йогилатес

Въпросната система е създадена от сертифицирания инструктор по пилатес Джонатан Урла през 1997 година. В нея той включва близо 40 пози, между които балансиращи, дихателни и медитативни практики.

В началото, сесията започва по-скоро като клас по йога – движенията са плавни и бавни с почивка между тях. Към края обаче тренировката става порядъчно динамична, като в нея се включва по-интензивна работа върху пояса.

Упражненията се извършват под звуците на приятна и релаксираща музика. Не е случайно, че много бързо програмата на Урла печели многобройни почитатели, както сред представителите на нежния пол, така и сред мачовците.

Йогалатес

Има, има разлика! След като Джонатан поставя основите на любопитния хибрид, една австралийка на име Луис Соломон, решава да разработи своя комбинация между йога и пилатес.

Нейната версия представлява комплекс от упражнения, които се целят най-вече в горната част на тялото. Основната задача на йогалатес е постигане на сила и издръжливост в пояса, както и подобряване на гъвкавостта на трениращия.

Движенията се изпълняват на шалте, а голяма част от тях включват използването на ластици за съпротивление.

PiYo

Е, тук започваме сякаш да се отдалечаваме от йога. Защото PiYo , система разработена от американския фитнес експерт Шелийн Джонсън, се осъществява под звуците на ритмична музика, като преминаването към всяко ново упражнение е сравнително динамично.

Фокусът в тренировката е поставен върху интензивната хореография, която отново цели постигне на сила и стабилност в пояса.

С две думи: ако имате нужда от спокойна, бавна медитативна практика, никак ви препоръчваме да избирате тази. Тя е за енергични и денс намерения.

Piloga

Накрая да кажем две думи и за това интересно занимание. То е любопитно, защото започва като клас по пилатес, продължава с практикуване на някои асани от йога и завършва отново с пилатес.

Изглежда тук равноправието между двете физически дейности не е на най-високо равнище :) Системата обаче обещава подобряване на гъвкавостта, мускулен тонус и физическа и душевна хармония.

За сега фитнес залите у нас могат да ви предложат само класове по първите две съчетания, но очакваме много скоро да се появяват и другите две. Бихме се включили в тях с огромно удоволствие. А вие?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май