Хисаря: гарантираната почивка

Подарете си неподозирано спа удоволствие
Хисаря: гарантираната почивка

Бързаме да споделим, че имаме нова любима дестинация! Не, не ни разбирайте погрешно. Все още мечтаем за слънчевите плажове на Акапулко, Мексико, и с удоволствие бихме се отдали на екзотична разходка до Пиренеите. Обаче, когато мечтите ни бягат твърде надалече, хващаме най-прекия път към почивката и той ни отвежда в... Хисаря.

"Това е най-поддържаният град в Пловдивска област", ще ви уверят местните жители. А ако не бяха толкова скромни, сигурно щяха да кажат, че курортното селище е най-прекрасното място в цяла Южна България.

Пристрастни или не, бихме ги подкрепили в това твърдение с две ръце. Само ден престой в някогашния, първо тракийски, а след това - римски град, са достатъчни, за да ви накарат да пожелаете да се връщате там при всяка нужда от почивка. Така да се каже, римляните са имали добра причина през 293 г. да харесат Хисар за свой дом и да се разположат трайно и запомнящо се в града.

А най-доброто обяснение за техния избор, естествено, са минералните извори, с които регионът разполага в изобилие – 22 на брой и с доказани лечебни свойства, те са една добра атестация, нали?

Вълшебната хисарска вода

Опитахме я, топнахме се в нея и й се насладихме от сърце, почти както римляните са имали способността да се наслаждават на живота.

По тази причина можем да ви уверим, че тя наистина има приятен вкус, около 40 градуса е и определено е слабо минерализирана. Общо взето, след повече от четири часа в басейна, не почувствахме нито особена умора, нито тежест в гърдите.

Разбира се, нашият воден героизъм не трябва да ви подвежда. Не е хубаво да прекалявате с кисненето в горещата минерална вода, защото това може да затрудни дейността на сърцето. Бъдете умерени хедонисти и правете чести почивки, като излизате от басейна на всеки 15 минути. Ние, например, редувахме плацикането с вълшебна римска баня, която отпусна всеки сантиметър в тялото ни. За предимствата на римската баня пред сауната обаче ще си говорим друг път.

Важно е да знаете, че почти всеки хотел в Хисар разполага с релакс зона и добри условия за контрастна терапия (ако сте забравили какво означава това, може да прочетете тук) Що се отнася до цените за нощувка, смеем да твърдим, че са доста приемливи.

Голяма част от почивните комплекси предлагат намаления за пакетни услуги, както и за по-дълъг от два дни престой. Така че планирайте по-продължително удоволствие, за да ви излезе по-евтино. Гарантираме, че няма да се разочаровате.

Така като сме тръгнали, нека ви дадем още една причина да посетите "най-поддържания град" в Пловдивско.

Теория и практика на спокойствието

Осем и половина сутринта. След обилна закуска с твърдо сварени яйца и препечена филийка, намазана с масло и конфитюр, разходката в огромния парк на Хисар е повече от задължителна.

Усещането за неземно спокойствие ще ви спохожда през цялото време и няма да бъде нарушено от увеличаващия се брой туристи. Едва ли ще преувеличим, ако кажем, че Хисар е типична страна на чудесата, в която тишината е основният закон.

Дългата 2 000 метра крепостна стена, която опасва града, днес има друга функция. Ако преди хилядолетия тя е бранила града от нашественици, сега пречи на шума, стреса и лудницата да обезпокоят приятната ви ваканция.

Не е случайно, че ще запомним курорта така: с разхождащите се най-спокойно по тротоарите катерици и самоуверените косове. Подобни животински своеволия никак не ни изненадват - дори автомобилите на почиващите не натоварват обичайния трафик.

В тази връзка ще се позволим да използваме едно клише, защото е ужасно подходящо за хисарската атмосфера: времето тук буквално е спряло. Но за хубаво. За да ви даде повод да поспрете и вие. Да се огледате. Тук даже духовете в римската гробница, построена през 4 век, мързеливо надничат над мозайката. Нищо и никой не може да обезпокои хармоничната цялост на някогашния римски град. Обаче в цялата тази идилия липсва още нещо. Нека го добавим:

Яж, яж и пак яж :)

Това, което причинява чистият въздух, е обичайна празнина в корема. Хисар обаче ви предлага достатъчно голям избор, за да я запълните. Приятни ресторантчета са пръснати из целия град и от тях се разнася приятна, изкушаваща миризма.

Градът се гордее със своя Ловен дом, където всеки четвъртък може да се насладите на различни  специалитети от дивеч. Ако пък сте вегетарианци, пробвайте разнообразните салати. Цените са поносими и за всеки джоб.

И преди да ви оставим на въображението ви, нека ви предпазим от едно неудобство, в случай че решите да пътувате с автобус, а не с личния си автомобил. Ако стартирате пътешествието си от столицата, имайте предвид че транспортът към Хисар тръгва в седем и половина сутринта, от гара Подуене.

Проблемът не е в ранния час – ще го преживеете някак си. Истинската драма в превозното средство – иначе симпатично микробусче, е в това, че има сериозен потенциал да раздруса всички органи в тялото ви. Да прибавим бонус точка: изнервен шофьор, за който 10 минути почивка наистина са ... 10 минути почивка. Или с две думи: който се качил, качил. 

Разбира се, имате резервен вариант: да пътувате до Пловдив и оттам – до Хисар. Звучи малко по-неудобен маршрут, но всъщност ви предлага прекрасна възможност да минете и през града на тепетата, който също е сред любимите ни дестинации.

Е, приятна почивка!  И не забравяйте, че имате нужда от нея отвреме-навреме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 16.05.2011 | 17:04
    Най-накрая :) Хисар-чето е страхотно :)
    Препоръчвам горещо :)
    Ядене, Пиене, Спа-не, Спане и няма да продължавам, че ценцзура :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май