Портокали, мандарини, лимони, грейпфрути са част от цитрусовите плодове, които присъстват в менюто и на трапезата ни целогодишно. Те са са истински витаминозни бомби и всеки ги
обича. Голяма част от тях обаче са внос, не растат по нашите ширини и идват отдалеч.
Лично аз си мисля – през колко ръце минават при беритбата, сортирането и транспорта. Берат се полузрели, а за да имат по-голяма трайност и да не се развалят по време на транспортирането и престоя
им по складовете, плодовете биват третирани с парафин, вакса и всевъзможни вредни химикали, за които дори не подозираме.
В магазина, докато ги пипаме, ръцете ни стават мазни или оцветени. Това се дължи на веществата, с които се обработват плодовете, пише ФОКУС. Важно е да знаем как да премахнем боята и
химикалите, преди да консумираме любимите портокали или мандарини например.
Съветваме ви да натопите плодовете в дълбока купа, оставете ги за няколко минути, сложете малко сода и започнете да търкате кората на цитрусите. След като направите това, ги потопете в друг съд с
предварително приготвен разтвор от вода и винен оцет. За финал ги изплакнете с чиста вода под чешмата и можете спокойно да консумирате.
Друг вариант е да измиете плодовете с препарат за миене на съдове, но той доста се разпенва и се отмива по-трудно.
Много хора обичат да добавят корите на цитрусите към различни сладка, кексове и десерти, които приготвят, но експертите съветват да не се прави това, независимо колко добре
са измити. Също така, когато си правите чай, слагайте лимон, но без кората му.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English


Добави коментар