Иска ви се нещо сладичко?

Опитайте с нещо мазничко...
Иска ви се нещо сладичко?

Всеки скапан следобед с вас се случва едно и също нещо – зверски ви домързява и нечовешки ви се дояжда нещо сладко. Доколкото причините за това могат да бъдат най-различни и са свързани с разни сложни обяснения, на които аз все още не съм способен, те няма да бъдат изложени тук. Диагнозата обаче в голяма част от случаите е изключително проста и може да бъде формулирана с три думи. Липса на енергия. А кой е най-добрият източник на бърза енергия? Въглехидратите и най-вече – сладките въглехидрати. Гладът за сладко (ако приемем, че сте относително стабилни като психика и като нива на кръвна захар) обикновено е начинът на вашето тяло да ви каже, че е гладно.

Проблемът със сладките въглехидрати се състои в това, че те често вървят ръка за ръка с един куп съставки, които не е благоразумно да бъдат изяждани. Освен това, те (а и останалите въглехидрати) често могат да доведат до прекомерно завишаване на нивата на кръвна захар и последващото им прекомерно спадане (поради свръхсекреция на инсулин в опит на тялото да нормализира положението), което е известно като хипогликемия. А както много добре знаем, хипогликемията най-често се изразява в отпадналост, виене на свят и глад... за нещо сладко. Смятам, че порочният цикъл е видим и с невъоръжено око.

764898inm.com

За да не изпадаме в него, можем да направим две неща. Първото е да игнорираме желанието за сладко и да се опитаме да се преборим с умората с цената на бързо изтъняващите ни резерви воля. Второто е да посегнем към кокосовото масло (тепърва ще има да ви занимавам с този продукт, това е само началото). Знам, че на пръв поглед няма много общо между него и сладкото, но потърпете и ще дам обяснение.

На първо място, кокосовият аромат е нещо, което много хора асоциират със сладкия вкус и може да облекчи положението ви на чисто психологическа основа. На второ място, което е и по-важното, това масло се състои предимно от средноверижни триглицериди. "Триглицерид" е засуканият начин да кажа "мазньоч".

Повечето хранителни мазнини (и всички ненаситени мазнини) се състоят от дълговерижни триглицериди с над 12 въглеродни атома. Болшинството от триглицеридите в кокосовото масло обаче са изградени от между 6 и 10 въглеродни атома, тоест те са средни по дължина. Това ги прави много бърз източник на енергия – за разграждането им не се изисква жлъчен сок и затова те влизат в състава на много медицински формули за хора с проблемно храносмилане на мазнините. С други думи – метаболизмът на средноверижните триглицериди е много сходен с метаболизма на въглехидратите с тази разлика, че в първия случай няма риск от свръхсекреция на инсулин и последваща хипогликемична реакция.

За проявилите героизма да стигнат до тук, ето и кратката версия – когато неистово ви се прище нещо сладичко, изяжте една-две-три чаени лъжички кокосово масло. Имам основания да вярвам, че току-що драстично редуцирах месечните ви разходи за вафли и шоколад. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април