Кафето - горчивото изобретение на Сатаната

Кафето - горчивото изобретение на Сатаната

Внимание, фенове на кафето, ако искате да научите повече за любимата си напитка! За произхода на любимото на мнозина кафе има редица истории и митове. 

Според една от тях в Етиопските планини козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства, които бързо набрали популярност и в Арабския свят.

Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него. До XV век дърветата били отглеждани в Йемен, а след XVI век станали предпочитан отрасъл и в Персия, Египет, Сирия и Турция. Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани qahveh Khaneh. И до днес тези места са важен център за обмен на информация с голяма социална роля. Там хората водят разговори, слушат музика, играят шах, обсъждат актуалните събития.

До средата на XVII кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като "горчиво изобретение на Сатаната". Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация.

Въпреки това противоречие в по-големите градове на Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия кафенетата бързо се превръщат в центрове за социална дейност и комуникация. В Англия се появяват "Пени университети", наречени така, защото на цената на едно пени човек може да си купи чаша кафе и да се ангажира с разговор. До края на XVII век се появяват над 300 кафенета в Лондон, много от които собственост на културни дейци и търговци.

Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Лидер в култивирането и търговията на кафени зърна е Бразилия, като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона. Най- популярните сортове са арабика и робуста.

Друг любопитен факт е, че 83% от американците пият кафе сутрин, а средно всеки гражданин пие няколко чаши на ден. В Европа 75% консумират ободряващата напитка сутрин, а останалите предпочитат чай. Популярен факт е, че най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича Kopi Luwak.

Как предпочитаме да пием кафето си в Европа?

Еспресо - 56 % от анкетираните европейци предпочитат еспресото, като го консумират предимно сутрин.

Макиато- 20% предпочитат кафето си подправено с мляко или сметана. Този вид е по- поръчван през следобедните часове на деня.

Безкофеиново - 14 % предпочитат безкофеиново кафе, особено като добавка към следобедната закуска.

Разтворимо кафе - Този вид кафе обикновено се избягва от любителите на напитката, но все пак е предпочитан от 10% от европейците.

Дали пиете кафе с приятели, сами или с любим човек, точно в този ден обърнете внимание на аксесоарите си за кафе или поне на вашата индивидуална чаша, която ви очаква рано сутринта. Вдишайте аромата, вкусете плътния горчив вкус и се усмихнете на предстоящия ден. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли