Куркумата - жълтата суперсила!

Куркумата - жълтата суперсила!

Куркумата е корен от семейството на джинджифила и е още една суперхрана, която е  желателно да включите към менюто си.

Ароматната съставка куркумин й дава жълтия цвят. В последно време излизат редица научни доказателства, че притежава редица здравословни ползи. Известен е с антиоксидантните си свойства, който е също толкова ефективен, колкото витамините С и Е. Съществуват данни, че куркуминът може да ограничи разрастването на тумори. Подправката притежава силен вкус и често се ползва като оцветяваща съставка в кърита, яхнии и супи.

В народната медицина куркумата се ползва от стари времена срещу стомашни проблеми, разстройства и лошо храносмилане. Има твърдения, че помага и срещу депресии и ограничава болката при артритни заболявания.

Най-големите почитатели на куркумата смесват една чаена лъжичка с вода и я преглъщат бързо. Мнозина от тях твърдят, че ползите от употребата й се усещат чувствително. Първоначално като добро средство срещу вирусни и бактериални инфекции. Друг начин да приемате жълтата подправка е да я ползвате като добавка или оцветител при готвене, но след като сте махнали ястието от котлона или фурната.

Ето най-разпространените ползи от екзотичната подправка:

Предпазва сърцето

Веществото куркумин е силен антиоксидант. През 2012 е правено изследване със сърдечноболни пациенти, което е показало, че всекидневният прием на куркума е намалил риска пациентите да получат нови сърдечни проблеми.  Куркумата не е лекарство за сърце, но е доказано, че има позитивен ефект върху него.

Предотвратява образуването на киселини в стомаха

В изследване, направено в Тайван в края на 80-те години  са открили, че таблетки с екстракт от куркума са имали позитивен ефект срещу киселините в стомаха. Според учените, причината за това е, че куркумата е богата на антиоксиданти.

Тайното оръжие - куркумата регенерира мозъчните клетки

В Германия са открили, че съставката тумерон има позитивен ефект върху нервните клетки на мозъка. Учените смятат, че тумерона е между най-важните средства на мозъка, за да се поправя сам се пише в публикация на вестник Афтонбладет.

Да се яде куркума просто така не е съвсем лесно! В прахообразна форма тя е суха и в по-голяма доза не е много приятна на вкус, а и има известни противопоказания. Високите дози на подправката надминаващи 15 грама на ден могат да станат причина за известни изменения на нивата на чернодробните ензими. Не е препоръчително да се употребява в големи количества от хора страдащи от камъни в жлъчката, тъй като куркуминът може да предизвика контракции на жлъчния мехур. При здрави хора тази стимулация може да подобри функционирането на мехура. Също така с повишено внимание трябва да се използва в комбинации с медикаменти. Например: куркуминът понижава кръвната захар, което трябва да се вземе в предвид от диабетиците. Куркуминът има и изтъняващ кръвта ефект, т.е. намалява способността й на съсирване, което ако се приема заедно с аспирин може да увеличи риска от силно кървене.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември