Много вкусен дип. От тиквички!

Старата любов ръжда не хваща
Много вкусен дип. От тиквички!

Когато колегите от kulinar.bg ме обвиниха в пристрастие към тиквичките, реших да преустановя рецептите си с въпросния продукт. Но въздържанието ми беше твърде кратко. Днес ще изкуша и вас, и себе си с един прекрасен дип, който ще ни накара всички да си оближем пръстите.

За да си го приготвим, ще ни трябват:

  • около 50 грама сурови лешници*
  • 600 грама тиквички, разбира се
  • 2 супени лъжици зехтин
  • сокът на половин лимон
  • ½ чаена лъжичка чесън, нарязан на ситно
  • сол, пипер

Процедурата

Най-напред, в подходяща тенджерка, в съвсем малко мазнина, ще задушим лешниците, докато не покафенеят лекичко, при умерена температура. Ще свалим за малко от котлона и ще добавим зехтина и тиквичките и, хоп!, пак ще върнем тенджерката на топло. Ще готвим за 15-20 минути, докато продуктите не омекнат прилично.

После ще ги оставим да се охладят и ще ги изсипем в блендер. Ще добавим чесъна, лимоновия сок и подправките. Ще разбием всичко до получаване на еднородна текстура. И това е: ето ни дип от тиквички, най-добрият, който сте опитвали.

Ако ви хареса, посетете синята ни кухня, за да ви почерпим с още.

*Оригиналната рецепта е с кедрови ядки, но тъй като са неоправдано скъпи, реших да ги заменя с лешници. Разбира се, вие сте свободни да се спрете на собствен, по-близък, заместител. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април