Глутеновата непоносимост е заболяване, което през последните години започна да взима все повече жертви, което и подтиква редица учени да се съсредоточат върху проучвания, които могат да
  дадат отговор, защо това се превръща в такова масово явление.
  
  Според най-новите проучвания извършени в Швеция в Umeå universitet, начина на живот и жизнената среда може да играе важна роля за отключването на глутенова нетолерантност.
  
  Най-изненадващи са резултатите, дори за самите учени, защото те установяват, че риска за глутенова нетолерантност се крие още в периода на бременността и самото раждане.
  
  
Thinkstock/Guliver
  
  Шведският сайт Må Bra пише, че изследователите са установили, че децата родени чрез цезарово планирано сечение все по-често страдат от
  непоносимост към глутен. Друг сериозен фактор според учените е, че ако майката страда от повтарящи се инфекции на пикочния мехур по време на бременност е също сериозен рисков фактор, който може да
  обуслови възникването на глутeнова нетолерантност още в рана възраст.
  
Освен това учените стигнали до извод, че хората родени през пролетта, лятото и есента са сред рисковата група, отколкото тези, които са родени през зимата.
  
  Но все още остава най-сериозен фактор по какъв начин се храните. Хората прекаляващи с бяло брашно и производните от него продукти са сред най-рисковата група за глутенова
  нетолерантност.
- iNews
 - Novinite
 - Econ
 - Jenite
 - Div
 - Sporta
 - FitWell
 - Sportuvai
 - Peika
 - Programata
 - Doctoronline
 - News in English
 
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар