Намаляването на приема на месо е добре познат начин за намаляване на риска от рак, а ново проучване открива доказателства, че намаляването на риска може да е по-голямо, отколкото си мислите, съобщава Newsweek.
Проучване, проведено от изследователи от Adventist Health Study-2 (AHS-2), установи, че някои вегетариански диети са свързани със значително по-ниски нива на рак.
Изследователите са проследили 79 468 адвентисти от седмия ден от Съединените щати и Канада средно за 7,9 години.
Обещаващи резултати
Всички участници са били без рак в началото на проучването, което е оценило диетата чрез валидиран въпросник за честотата на хранене и е проследило новите диагнози за рак чрез държавни и провинциални регистри за рак.
Някои от участващите групи показаха намаление на риска с почти една четвърт в сравнение с месоядните.
"Има много индикации, че повече плодове и зеленчуци и по-малко месо може да са защитни срещу някои видове рак", каза авторът на изследването Гари Фрейзър пред Newsweek.
"Веганите са пример за подобни хранителни избори повече от която и да е друга група, може би. Така че, оценяването на техния риск "допълва историята", потенциално показвайки съгласуваност с други изследвания."
Какво установи проучването
Като цяло, вегетарианците са имали 12% по-нисък риск от всички видове рак взети заедно и 18% по-нисък риск от така наречените "средночестотни" видове рак, които включват меланом, рак на щитовидната жлеза, яйчниците, панкреаса, стомаха, лимфом и други по-рядко срещани места.
Когато се разпределят по вид диета, веганите показват още по-голяма полза - 24% по-нисък риск от развитие на рак. Лакто-ово-вегетарианците и песковегетарианците също имат намалени рискове в по-малка степен.
Конкретни места за рак, където вегетарианците са отбелязали забележително намаление, включват:
Колоректален рак : 21% по-нисък риск сред всички вегетарианци, като песко-вегетарианците показват 39% намаление.
Рак на стомаха : 45% по-нисък риск при вегетарианците като цяло.
Лимфопролиферативни видове рак (лимфоми и лимфоидни левкемии): 25% по-нисък риск при вегетарианците, като намалението се наблюдава както при веганите, така и при лакто-ово-вегетарианците.
"Песко-вегетарианците са като веганите, тъй като не консумират червено месо или пилешко месо и значително компенсират това с повече плодове и зеленчуци. Но лакто-ово-вегетарианците също се справят,
но песко-вегетарианците вероятно се справят малко по-добре", каза Фрейзър.
"В този момент можем само да спекулираме, че дълговерижните n-3 мастни киселини могат да предложат допълнителна защита", допълни Фрейзър.
Веганите не се справят толкова добре с този рак, може би поради липсата на млечни продукти и съдържанието им на калций.
Добави коментар