Сангрия. Или едно наистина лятно питие

Подарете си една малка Испания с чаша охладено вино и плодове
Сангрия. Или едно наистина лятно питие

Най-важното

Къде се съдържа ресвератролът?

В чепките, зърната и най-вече в ципата на гроздето. Червеното вино съдържа средно 10 пъти повече ресвератрол от бялото. За формирането на антиоксиданта в червеното вино от решаващо значение е ферментацията.

Искаме да събудим сетивата ви за нови, непознати усещания, затова затворете очи. Сега си представете море, приятели и слънце – това е мирисът на лятото.

Към това ще добавим един еликсир от вино и плодове, особено характерен за Испания, но все по-популярен по света и у нас. Става дума за сангрия, разбира се, която е наистина актуална през летните месеци заради освежителните си свойства. А имайки предвид, че на 18 юни беше Международният ден на испанския език, просто нямаше как да не сетим за плодовата напитка.

Името й буквално означава "кръвопролитие" (вероятно във връзка с традиционните кориди) и е комбинация от червено (сухо, полусухо, полусладко, сладко) или бяло вино, различни видове плодов сок и парченца плодове, и съвсем малко високоалкохолна напитка (обикновено ром, но и бренди, водка, ликьор).

Някой може да каже, че алкохолът изобщо не е полезен за здравето, но ние няма да се съгласим напълно. Всъщност, важно е количеството, а в сангрията определено преобладава плодовото съдържание, освен ако не се постараете да промените това :) Въпреки алкохолността си обаче, това питие има редица полезни за здравето качества:

Съдържание на витамин С

Сангрията е добър източник на витамин С, благодарение на плодовете и сока им. Една чаша може да съдържа до 20-30% от препоръчителните за организма 60 мг дневно от този витамин. Съдържанието на витамин С в напитката действа укрепващо на съдовете от кръвоносната система, помага за развитието и възстановяването на органите и тъканите и дори намалява продължителността на досадните настинки.

Ново проучване на специализирано издание от тази година сочи, че витамин С намалява риска от странични ефекти на редица пестициди, на които сме изложени, без да съзнаваме.

Източник на витамин В

Една чаша сангрия съдържа малки количества витамин В, като обаче това позволява на организма да усвои 3% от необходимата му фолиева киселина и 2% витамин В-6. Освен това напитката осигурява 1% нацин, тиамин и рибофлавин - витамини, които преработват храната в енергия, за да може тялото да се движи и функционира правилно.

Ежедневна доза плодове

Традиционната рецепта за испанската ниско алкохолна напитка, включва цитрусови плодове като портокали, лимони, лайм, но някои рецепти предпочитат разнообразието и залагат на повече сладост – ябълки и разнообразни горски плодове. Това е поредното доказателство за положителния ефект от умереното консумиране на сангрия, тъй като тя елегантно ни набавя част от плодовете, от които се нуждаем ежедневно.

Антиоксидантът ресвератрол

Основният компонент в червеното вино, който придава изключителните му свойства, е ресвератролът. Това е антиоксидант, който се открива в дребни горски плодове (боровинки, къпини), в суровите фъстъци и в люспите на гроздовите зърна.

Научно доказано е, че ресвератролът може да играе важна роля при ограничаване на болести като атеросклероза, кардиопатия, артрити, автоимунни заболявания и др.
Не е случаен фактът, че французите и испанците обикновено "поливат" ястията с чаша вино, което защитава организма от следите на стареенето на клетките и намалява риска от рак и инсулт.

Ниско съдържание на мазнини

Средно 225 мл сангрия се развняват на 0,07 г мазнини. Това е напълно допустима дневна норма за прием на мазнини (от 44 до 78 г), ако се придържате към диета от 2000 калории на ден.

След като ви разказахме как за кратко да се пренесете духом в слънчева Испания, можете да запретнете ръкави в опит да сътворите чуден коктейл.

Известно е, че червеното вино е особено полезно, но ние ви съветваме да консумирате умерено и разумно все пак :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май