Хималайска сол - здраве от планината!

Солта на живота
Хималайска сол - здраве от планината!

Хималайската сол е кристал добиващ се от Солната верига (Salt Range). Планината се намира в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан. Формирането на Солната верига е отнело между 250 и 500 милиона години. Счита се за един от най-големите и най-стари солни депозити в света.

Хималайската сол придобива истински широка популярност през 2003 година, когато немски учени правят цялостно проучване на състава на солта и откриват над 10 ценни минерала. Смята се за най-чистата от примеси сол на планетата, която дарява тялото ни със здраве и енергия. 

Цветовете на солта са различни от кристално бяла през бледо розова до наситено розова и дори наситено черна. Счита се, че бялата хималайска сол е най-ценна и затова се намира трудно, а и цената и е в пъти по-висока от тази на останалите. От там идва и другото име на хималайската сол – "бялото злато". 

Защо да употребяваме хималайска сол?

По-добра е от всяка друга сол на планетата. Чистата хималайска сол без каквито и да е било примеси съдържа 84 минерала, които са необходими за тялото ни! В състава на солта влизат желязо, сяра, калий, магнезий и дори натрий, който обаче не води до задържане на вода в организма и не причинява вредите, които обикновено нанася готварската сол. Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната й структура, в следствие на което йонизираните елементи биват лесно усвоени от организма, а минералните соли във вид на йони изпълняват някои важни функции в тялото:

- алкализира и възстановява солевия баланс
- разрежда кръвта
- укрепва кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията
- детоксикира организма и обновява клетките и тъканите
- нормализира кръвното налягане
- подобрява клетъчното хранене и целия метаболизъм
- подобрява усвояването на лекарствата и хранителните добавки
- води до повишаване на жизнеността и издръжливостта на организма
- засилва имунитета
- укрепва костите и значително намалява вероятността от развиване на остеопороза
- предотвратява мускулните крампи
- полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната течност

Как да приемаме хималайската сол?

Освен ежедневно в храната, хималайската сол ще ви донесе многобройни ползи, ако си направите наситен разтвор от висококачествени кристали. В стъклен съд или буркан слагате хималайска кристална сол – наситеният разтвор е готов, когато кристалите спрат да се разтварят във водата. Има неограничена трайност, единствено периодично трябва да добавяте вода и кристали. От така получения разтвор взимате 1 чаена лъжичка и добавяте към 250 милилитра топла вода, която пиете всяка сутрин на гладно – поне 30 минути преди хранене. Освен това можете да я ползвате за гаргара и промивки на синусите.

Соленият разтвор ще спомогне за детоксикацията на организма ви, но също така ще ви дари с природна енергия. Ще постигнете алкализиране и баланс на pH, липсата на който е причина за множество от съвременните заболявания.

Имайте предвид, че хималайската сол не съдържа йод! Необходимо е да включите в менюто си храни, които ще ви го осигурят. Също така е от изключително значение да купувате кристали хималайска сол от високо качество, защото в противен случай ще се лишите от ценните за организма ползи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври