Химия на любимите аромати. Втора част

Продължаваме да омирисваме на хубаво
Химия на любимите аромати. Втора част

Смятам, че съм ви предоставил достатъчно време да възстановите обонянието си след предишния ароматноинформационен бюлетин и вече копнеете за още. Обещавам, че тази втора част ще бъде и последна, за да не злоупотребяваме с носовете и толерантността ви към многосрични думи на научен език. Поемете дълбоко дъх за...

948636ScinerdsБензил бутират

Тук е интересно, защото учените не са съвсем единодушни по въпроса на какво мирише той. Някои казват "праскови", други настояват за цветя. Знаем, че се намира в черешите и червените боровинки. Индустриално се използва в парфюмерията, разбира се, и за омекотяване на пластмаси :)

948640ScinerdsИзоамилацетат

Известен още като изопентилацетат, изоамилацетатът е безцветна течност, която е съвсем слаборазтворима във вода, но пък за сметка на това много разтворима във всякакви органични разтворители (такива, базирани на въглеводороди).

Съединението има особено силна миризма, която най-често се асоциира с банан или круша. Понятието бананово масло обикновено се използва, за да обозначи чист изоамилацетат или аромати, получени от комбинирането на изоамилацетат, амилацетат и други.

Благодарение на приятния си интензивен аромат, това вещество се използва за тестване ефективността на противогази и респиратори. Може да се извлича от банани, но тъй като формулата му е пределно ясна, се добива и синтетично.

Изоамилацетат се отделя и от жилата на пчелите, служейки като феромон за привличането на други пчели и своеобразна мишена за атака (да, ако ви ужили пчела, е много вероятно да ви нападнат и други). Поради тази причина се използва за примамването на големи групи за целите на медарството.

948634ScinerdsМетилантранилат

Намира се в в гроздето. Най-вече в сорта конкорд и в другите сортове Vitis labrusca. Има го също така в бергамота, акацията, гарденията, жасмина, лимона, мандарината, портокала, ягодата и иланг-иланг. Заедно с етилацетат и етил бутират е основен компонент в аромата на ябълка. Секретира се от мускусните жлези на лисицата и кучето и освен това придава онази лепкава сладост, която е характерна за миризмата на гниещото месо.

Но да кажем, че мирише на грозде. Достатъчно е интересен, че да намери широко приложение в модерната парфюмерия, но служи и като репелент за птици – с него са защитени много голф игрища, насаждения от царевица, ориз, плодове и слънчоглед. В хранителната индустрия се използва за ароматизиране на безалкохолни напитки, бонбони, дъвки и други вредни неща.

948642ScinerdsОктилацетат

Силно запалително органично съединение. Действа като разтворител за нитроцелулоза при направата на експлозиви, но... силният му дъх на портокал го прави много удачен за влагане във всякакви изкуствени аромати и парфюми. Ако сте имали портокалова свещ е много вероятно да сте влизали в досег с него.

948638ScinerdsАнетол

Ах, анетол! Има го къде ли не, но предполагам, че думата анасон ще ви е напълно достатъчна, за да добиете необходимата представа. Има го и в женското биле. Неговият изомер естраголът пък се намира в изобилие в естрагона (тарос) и в босилека.

Освен аромат, той притежава и вкус, който е 13 по-сладък от този на захарта. За разлика от нея обаче, той е приятен дори и в особено високи концентрации. По принцип избягваме да говорим за алкохол, но в настоящия контекст не можем да не споменем култови напитки като абсент, узо, перно, пастис, агуардиенте, арак, ракъ, мастика и ракия анасонлийка.

По-малко интересно е, че се използва в сладкарството, при направата на продукти за устна хигиена, както и в изкуствените аромати на горски плодове.

Искате да научите структурната формула на любимия си аромат. Драснете ни един ред във фейсбук и ще се погрижим да ви я представим с подходящите пояснения към нея :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май