Витамин D за мускули?

Ново изследване показва, че въпросният нутриент поддържа мускулатурата ни в добра форма
Витамин D за мускули?
inm

През зимата слънцето все по-рядко се показва зад облаците. Отбелязваме този факт заради една единствена причина: недостигът на слънчеви дни направи темата за витамин D отново твърде актуална :)

Въпросният нутриент, който тялото ни произвежда самостоятелно чрез излагане на слънчева светлина, играе важна роля в организма ни. Сигурно знаете, че витаминът подпомага усвояването на калций и е изключително необходим за изграждане на костната система.

Но това не е всичко. Съвсем прясно американско изследване твърди, че мистър D съдейства и за поддържане на здрава мускулатура при възрастните индивиди.

Във въпросното проучване участват 400 души, които са подложени на различни тестове, касаещи издръжливостта на мускулите им.

Оказва се, че хората, които имат здравословни нива на витамин D, могат да се похвалят с много по-висока издръжливост (най-вече в мускулите на ръцете, но също и на краката) от тези участници, при които се наблюдава дефицит на нутриента.

Учените са готови да провеждат още експерименти, за да докажат тази новооткрита положителната роля на слънчевия герой.

773495inm

Междувременно, вие може да надникнете в ей този материал, за да разберете как да си набавяте ценната съставка чрез храната.

Също така, не забравяйте да се излагате на слънчева светлина при всяка добра възможност :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април