Да победим умората от недоспиване!

Ето кое ще ни помогне в битката
Да победим умората от недоспиване!

Няма нищо лошо в това да си искаме петте минутки допълнителен сутрешен сън, но ако чувствате ставането от леглото като мъчение всеки ден или любовта ви към следобедни дрямки граничи с вманиачаване, е време да се запознаете с няколко полезни добавки, които да дойдат на помощ.

11233777inm.com.Минимално преработени храни (желязо и магнезий) 

Правилната храна може да бъде силно оръжие срещу умората. Ако страдате от липса на енергия, опитайте да приемате повече богати на желязо и магнезий храни. Тези два минерала не просто повишават нивото на енергия, но и регулират кръвното налягане, кислорода в кръвта и осигуряват добрата функция на мускулите.

Повечето хора трябва да се придържат към 8 до 18 милиграма желязо и от 310 до 420 милиграма магнезий на ден. Не тръгвайте веднага към аптеката, обаче. Минете през най-близкия супермаркет. Говеждото и бобовите храни съдържат достатъчно количество желязо. Например, чаша бял боб съдържа около осем милиграма желязо, а 180 грама говеждо месо съдържат 6 милиграма. Сред храните, съдържащи магнезий се нареждат листните зеленчуци (спанакът например), тиквени семки, картофи, ориз, ядки и много други.

2.Мелатонин

Прекалената светлина в спалнята може да не предразположи тялото ви към сън или поне не и към качествен такъв. Това се получава благодарение на мелатонина - хормонът, който отговаря за заспиването ни, който обаче е много чувствителен към светлина.

Преди да посегнете към хранителните добавки, пробвайте някои от тези "натурални помощници" за да стимулирате секрецията на мелатонина. Изгасете лампите и избягвайте флуоресцентните източници на светлина като телевизора (независимо с кой любим сериал ви се иска да заспите). Ако наистина ви се налага да използвате компютъра си преди лягане, вижте програмата F.lux, която регулира осветлението на екрана на устройството, което ползвате (PC, таблет или телефон), в зависимост от времето на денонощието.

Ако тези промени не ви повлияят, мелатонинът може да бъде намерен под формата на добавка. Започнете с ниска доза от 0,5 милиграма, след което постепенно повишете дозата, докато не намерите ефективната за вас. Бонус: мелатонинът е една от евтините хранителни добавки.1233790Thinkstock/Guliver

3.Глицин

Глицинът е аминокиселина, която, погълната един час преди лягане, може да подпомогне бързото заспиване. Бонус: може да подобри и когнитивните функции на следващия ден.

Докато съединението може да се намери в повечето храни, особено добър източник на глицин е колагенът - протеин, който образува съединителната тъкан при животните и хората. Все пак, ако дъвченето на сухожилие не ви звучи привлекателно, проверете в аптеката. Препоръчителната доза е 3 грама.

1233775inm.com4.Теанин

Теанинът е друга аминокиселина, която помага за добър сън. Функцията ѝ е не толкова да приспива, колкото да осигурява качествен сън и да ви помогне да се чувствате отпочинали на сутринта.

Най-добрият източник на теанин е чаят, но има уловка. Тъй като повечето чайове съдържат кофеин, горещата чаша чай няма как да подобри съня ви. Счита се, че белият чай е с най-ниско съдържание на кофеин, така че, ако сте любител на кафето и имате висок толеранс към кофеина, белият чай ще бъде идеалният начин да си набавите теанин преди лягане.

Теанинът може да се закупи и под формата на хапче. Оптималната доза за подобряване на съня е между 150 до 200 милиграма, взети 30 до 60 минути преди лягане.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април