Калциева добавка домашно производство

Замислете се колко яйчни черупки сте изхвърлили през живота си
Калциева добавка домашно производство

Калцият може би е първият минерал, за който чуваме през живота си. И това съвсем не е случайно. Той е от фундаментално значение за здравето на костната ни система, без която бихме били просто едни безформени и неподвижни купчинки мръвка. Калцият участва в предаването на невротрансмитери между невроните, както и в осъществяването на мускулните съкращения.

Около 99% от калциевите запаси на тялото ни се намират в костите и зъбите. Освен това, там се намират и разни други важни минерали като магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силикон, цинк и т.н. А знаете ли, че всяка седмица вие съзнателно изхвърляте в кофата всичките тези микроелементи под формата на яйчни черупки?

Да, тези привидно непотребни за хранителните ни цели образувания всъщност са може би най-добрият и лесноусвоим източник на калций в природата. Освен това те могат да се похвалят с изненадващата липса на калории и, за разлика от другите потенциални източници (млечни и ядки), не се асоциират с алергични реакции и хранителни нетолерантности. Поне две изследвания (1, 2) са демонстрирали способността на черупките да подобрят костната плътност (в комбинация с магнезий и витамин D).

Разбира се, най-добрият избор са черупките от яйца на здрави кокошки, живели на свобода с достъп до естествената си диета. Самият метод на обработката им е изключително елементарен и изисква единствено време. Бихме могли да го структурираме по следния начин:

  • Измийте празните черупки добре с топла вода, докато напълно премахнете белтъка, но оставете мембраната, която е богата на хранителни вещества. Ако ви е страх от бактерии, бихте могли да изварите черупките или да ги накиснете за 3-4 минути във вряла вода*.

  • Покрийте ги с марля и ги изсушете добре на слънце или на ниска температура във фурната.

  • 768545inm.com

    Натрошете ги на малки парченца и ги смелете възможно най-фино с помощта на блендер, кафемелачка, хаван или друго подръчно средство.

  • Съхранете готовия прах на сухо място в плътно затварящ се буркан.

Препоръчително е приемът да се случва под формата на калциев цитрат, който се получава, когато смесите половин чаена лъжичка прах от черупки (около 400 мг калций) с прясно изстискан сок от половин лимон. Би трябвало да има реакция, изразяваща се в шупене и образуване на мехурчета. Дайте й известно време (поне 6 часа) и после приемете получената смес заедно с 400 мг магнезий. Адекватният прием на витамин D под формата на слънце, храна или добавки също е препоръчителен с оглед оптималното усвояване на калция.

 

* Почти всички бактерии умират при температури над 70ºС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април