Гладни ли сте наистина

5 въпроса, които да си зададете преди да посегнете към хладилника
Гладни ли сте наистина

Хапвате, когато сте гладни и спирате, когато сте сити – звучи логично, но дали следвате това правило? Често посягате към някакви "залъгалки", докато гледате филм или отваряте забранения шкаф със сладкото без да изпитвате реален глад.

Разбираме, разстроени сте и това е емоционален глад, но дали талията и дупето ви ще проявят разбиране?

Подобни навици не се изкореняват лесно, особено ако са свързани с емоции. Затова е време да включите разума си. Преди да посегнете към поредния калоричен и не особено полезен продукт си задайте следните въпроси, за да установите дали наистина сте гладни.

Яли ли сте през последните няколко часа?

Закусвали сте, а след по-малко от час вече сте гладни. Ако това ви се случва често, значи е време да промените храната си. Трябва да можете да издържите поне 2-3 часа без да огладнеете. За целта закусвайте фибри и протеини, тъй като се смилат най-бавно и ще ви заситят за по-дълго време.

Раздразнителни ли сте?

Емоциите са свързани с глада. Когато сте гладни, настроението ви е лошо и сте по-войнствени към околния свят.

Жадни ли сте?

Понякога хората бъркат жаждата с глад. Преди да налетите на храната изпийте една чаша с вода. Изчакайте 10 мин. Ако след това още сте гладни, тогава хапнете.

Телевизия и хранене – имате ли този навик?

Гледане на телевизия и хапването на чипсове, пуканки, шоколад и други "дреболии" е навик, който не се изкоренява лесно. Когато сядате пред телевизора и монитора гледайте да нямате наблизо такива храни, за да може да излезете от режима на автоматично пилотно хранене. Дъвчете дъвка или пийте чай, съветват специалисти. В продължение на няколко седмици ще ви бъде по-трудно, но после този навик ще изчезне.

Стресирани ли сте?

Храната няма да улесни работата ви, нито ще излекува тъгата ви. Когато сте под напрежение или в плен на силни емоции, не посягайте към мазните и сладки храни. Опитайте се да идентифицирате какъв е проблемът. В момента, в който спрете и се замислите, ще видите как този емоционален глад ще изчезне.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември