Неприятната страна на тренировките

Неприятната страна на тренировките

Могат ли упражненията не само да ви поддържат във форма и слаби, но и да ви разболеят и да ви прилошее от тях? Да, това поне показва ново изледване. Според проучвания близо половината професионални спортисти изпитват някаква форма на стомашно-чревен дискомфорт, докато се упражняват.

Докато тежестта на симптомите варира между случаите, те могат да включват гадене, повръщане, коремна ангина и кървава диария. Това е така, защото кръвният поток обикновено се намалява по време на интензивно физическо натоварване, сочи проучването на Националния институт по спортна медицина на САЩ.

Това не само влияе върху постиженията на спортистите, но и върху тяхното възстановяване след тренировка, установиха изследователите. Когато човек яде преди тренировка, след това в повечето случаи чувства дискомфорт по време на самите упражнения. Точно и затова повечето хора от опит или заради съвет на инструкторите избягват да се хранят преди фитнеса.

Стари изследвания, които изучват ефектите, които храненето предизвиква при гадене, установяват, че тренировките с висока и ниска интензивност причиняват стомашен дискомфорт в различна степен, когато участниците са ги правили веднага след хранене.

За съжаление, този дискомфорт се среща прекалено често, казва авторът на новото изследване професор Ричард Тидмарш. Причина за това не е фактът, че хората тренират, а че не се подготвят добре за самата тренировка, казва авторът.

Според данните от проучването му ключът за това да не ви прилошава по време на упражнения е да има достатъчно време между храненето и фитнеса. Ако ядете закуската си 30 минути преди интензивна тренировка, вероятно ще я видите за втори път, разкрива Тидмарш.

Самият учен, който е и запален фитнес маниак, разказва, че се стреми обикновено към лимита по време на тренировка. Въпреки това никога не му е прилошавало по време на упражненията. Той отдава това на правилното хранене, добрата хидратация и достатъчното количество сън.

За да избегнете този дискомфорт, трябва да осъзнаете, че тренировката не започва в момента, в който стъпите във фитнеса, а три-четири часа преди да започнете да се упражнявате, каза още Тидмарш.

Източник:  ezine.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни