Знаете ли, че...

 
Кастрацията удължава живота на овните?
Повечето от нас са запознати с факта, че жените...

 

Кастрацията удължава живота на овните?

Повечето от нас са запознати с факта, че жените живеят по-дълго от мъжете. Но, мъже, ако ви кажем, че може да се направи нещо, за да се увеличи продължителността на живота ви, бихте ли го направили?

 

В проучване, публикувано в списание "eLife", изследователи от Университета в Отаго в Нова Зеландия, заедно с учени от Съединените щати, разкриват, че при кастрираните овни се наблюдава забавяне на стареенето на ДНК в сравнение с животните, при които не е прилагана процедурата. Също така след отстраняването на тестисите се увеличават женските хромозоми и химични характеристики – процес известен като ДНК метилиране.

 

Продължителността на живота оказва влияние върху стареенето на ДНК

"От известно време както фермерите, така и учените са запознати с факта, че кастрираните овни живеят по-дълго в сравнение с останалите. Това е първото проучване обаче, което разглежда ДНК, за да установи дали и при нея има разлики в процеса на стареене*.", казва Виктория Сугрю, докторант по анатомия в Университета в Отаго.

 

За целите на проучването изследователите първоначално генерират епигенетични часовници от голям брой овни, за да могат да измерят стареенето на ДНК. След като ги сравняват, учените установяват, че "скоростта на тиктакане" при кастрираните животни е различна, което означава, че продължителността на живота, оказва влияние и върху ДНК.

 

В основата на проучването стои бързото разработване на инструменти за изследване на стареенето на ДНК. През последните години стана възможно да се изчисли възрастта на хората и други бозайници, като се използват само епигенетичен часовник и ДНК.

 

"Разработихме начин за определяне на биологичната възраст при широк кръг бозайници, разглеждайки над 200 вида, и открихме изненадващи сходства при стареенето на животните. Изследването на овните обаче е уникално с това, че изолира ефектите на мъжките хормони върху биологичния процес на остаряване.", обяснява откривателят на епигенетичния часовник проф. Стив Хорват от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

 

Скоростта на стареене на ДНК е различнa при мъжките и женските екземпляри

Според д-р Тим Хор, преподавател в Катедрата по анатомия на Университета в Отаго, резултатите от проучването предоставят нови пътища за разбиране на механизма на ускореното стареене при мъжките индивиди.

 

"Установихме, че мъжките и женските екземпляри имат много различни модели на стареене на ДНК, както и че в точно определени места на ДНК на кастрираните животни преобладават женски хромозоми.", коментира д-р Хор. "Интересното е, че участъците при хората, които са най-засегнати от кастрацията, се свързват с рецепторите на мъжките хормони с много по-голяма скорост, отколкото бихме очаквали. Това осигурява ясна връзка между кастрацията, мъжките хормони и специфичните за пола разлики в стареенето на ДНК."

 

За да разберат кои тъкани са силно засегнати от нивата на хормоните, изследователите разглеждат влиянието на пола в експеримент с гризачи. В тъканите, където се намират рецепторите за мъжки хормони, се наблюдават големи разлики в структурата на ДНК, докато в останалите не се отчита разграничение.

 

"Повечето изследователи използват кръвна проба при определянето на биологичната възраст. Ние направихме същото и в проучването с овните. Това, което открихме, е, че не в кръвта, а в кожата се откриват специфичните за пола разлики в стареенето на ДНК.", споделя д-р Хор.

 

Освен че провокира провеждането на допълнителни проучвания за ролята на мъжките полови хормони в ускоряването на стареенето, изследователите се надяват тяхната работа да има по-широк отзвук.

 

*Sugrue, J. Victoria et al. Castration delays epigenetic aging and feminizes DNA methylation at androgen-regulated loci. Elife. 2021.

 

Източник: Framar.bg

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май