Знаете ли, че...

 
Св.Валентин е обявен официално за празник на любовта още през 1300 г.?
Зад най-романтичния...

 

Св.Валентин е обявен официално за празник на любовта още през 1300 г.?

Зад най-романтичния ден в годината има много интересни истории. Свети Валентин е популярен празник, на който е прието всички влюбени и приятели да си разменят писма, шоколади, бижута и други подаръци. Докато на 14 феврури празникът се възприема в повечето случаи като сладникав и се свързва с романтична вечеря за двама, всъщност историята на Свети Валентин е доста тъмна.

 

 

1. Свети Валентин не е бил просто човек

 

Според легендата през III век в Рим живял свещеник на име Валентин. Той се противопоставил на въведената от император Клавдий II забрана за брак и нелегално извършвал бракосъчетания на двойки в духа на любовта, докато накрая не бил заловен и осъден на смърт.

 

Друга легенда предполага, че Св.Валентин бил убит докато се е опитвал да помогне на християните да избягат от затвора в Рим и самият той е изпратил първото "валентинско" писмо, докато е бил в затвора, подписвайки го с "от твоя Валентин".

 

2. Свети Валентин е древен езически празник

 

Някои историци смятат, че Денят на Свети Валентин отбелязва смъртта на светията на 14 февруари, докато според други, празникът води началото си от езическия празник на плодородието, наречен "Луперкалия", който се е празнувал на 15 февруари в древен Рим. Посветен на римския бог на земеделието Фавн и римските основатели Ромул и Рем, Луперкалия се празнувал чрез принасяне в жертва на животни и удряне на жени с животински кожи - практика, за която се смята, че насърчава плодородието.

 

3. Св.Валентин се обявява официално за празник на любовта още през 1300 г.

 

Макар че в края на 5 век римският папа Геласий официално обявява датата 14 февруари за "Ден на Свети Валентин", празникът се свързва с любов и романтика по-късно през Средновековието, съответствайки на общоприетото вярване във Франция и Англия, че сезонът на чифтосването при птиците започва точно на 14 февруари.

 

4. Корените на Купидон са в гръцката митология

 

Очарователният херувим с лък и стрела от картичките за Свети Валентин още през 4-ти век пр.н.е. изобразява гръцкия бог на любовта Ерос, а в началото на 19 век Купидон се свързва с Деня на влюбените заради способността си да кара хората да се влюбват един в друг.

 

5. Първата валентинка е изпратена през 15 век

 

Най-старата валентинка е стихотворение, написано през 1415 г от 21-годишния френски средновековен херцог Чарлз за съпругата му, докато е бил затворник в Лондонската кула. Част от стихотворението звучало така: "Вече съм болен от любов, моя много нежна Валентина." Направо да припаднеш!

 

6. Първите произведени валентинки се появяват през 1840 г.

 

Влюбените и приятелите започват да си разменят картички и ръкописни писма през 17-ти век, но първите картички за Св.Валентин са произведени в САХ и са продавани от Естер Хауланд.

 

7. Традицията да се подаряват цветя на Св.Валентин датира от 17 век

 

Днес подаряването на букет червени рози може да е романтичен жест, но този обичай става популярен чак в края на 17 век, когато при пътуването си до Персия шведския крал Чарлз II научава "езика на цветята" и по-късно хората започват да подаряват червени рози на Св.Валентин, тъй като символизират дълбока любов.

 

8. Днес хората харчат доста пари в името на любовта

 

Статистиката показва, че през 2019 г в САЩ са похарчени над 20 милиарда долара за подаръци за Свети Валентин. Също така двойно повече пари за подаръци за празника на влюбените харчат мъжете, в сравнение с дамите, които купуват подарък на своята половинка за 14 февруари.

 

9. Всяка година в САЩ се изпращат 145 милиона картички за Св.Валентин

 

Свети Валентин е вторият голям празник, за който се изпращат толкова много картички, след Коледа. И колко сладко – най-много учители получават валентинки, следвани от децата, майките и съпругите. И това води началото си още от 1913 година.

 

10. Някои хора купуват подаръци за Св.Валентин и за своите домашни любимци

 

Разбира се, че те също имат нужда от нашата любов. Статистиката сочи, че над 27.6 милиона американци подаряват подарък на домашния си любимец за Деня на влюбените, като почти 2/3 от тях са купили подарък за котката си. А общата сума, която са изхарчили, възлиза на 751,3 милиона щатски долара.

 

11. Подаръкът за Св. Валентин, за който се харчат най-много пари, е бижу

 

Бонбоните и цветята са много популярни за Св. Валентин, но категорията подаръци, за които сме склонни да похарчим най-много пари, са бижутата. На второ място са дрехите, следвани от бонбоните и цветята.

 

12. Приблизително 6 млн. двойки си казват "Да!" на Св. Валентин

 

Какъв по-подходящ ден за годеж от деня, посветен на любовта и романтиката? Според резултатите от проучванията Св. Валентин е най-добрият ден от годината за предлагане на брак, като 40% от гласувалите са мъже.

 

13. Св. Валентин се празнува различно по света

 

Много латиноамериканци познават празника като el día de los enamorados (деня на любовниците) или día del amor y la amistad (деня на любовта и приятелството). Макар че двойките си разменят цветя и шоколади на този ден, фокусът на празника е показване на благодарност към приятелите. В Япония е прието жените да подаряват шоколад на мъжете в живота си, като качеството на шоколада би трябвало да е правопропорционално на силата на чувствата им.

 

14. Алтернативата на Св.Валентин в България е традиционният български празник Трифон Зарезан

 

Св.Трифон е покровител на виното, лозарите, соколарите и благодарение на него дори необвързаните имат повод да празнуват на този – ако не друго – поне изпълнен с наздравици ден!


 

Източник: afya-pharmacy.bg

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май