Знаете ли, че...


антидепресантите намаляват репродуктивните способности на жените?

Учени от Института по...

антидепресантите намаляват репродуктивните способности на жените?

Учени от Института по биология на развитието "Н. К. Колцов" към Руската академия на науките и от Московския държавен университет "Ломоносов" установяват, че антидепресантите могат да доведат до намаляване на репродуктивните способности на жените.

След седмица прием на антидепресанти, нивото на серотонин в кръвта и в яйцеклетките ( и незрелите, и готовите за оплождане) на мишките намалява с 96%. В същото време при контролната група не се отбелязва никаква промяна.

Въз основа на това учените правят извода, че очевидно флуоксетинът блокира почти напълно потока на серотонин в зародишните клетки и намалява способността на женските мишки да имат потомство в близко бъдеще.

"Резултатите, които получихме, предполагат, че употребата на антидепресанти от групата SSRis влияе неблагоприятно на съзряването на яйцеклетките", коментира работата на екипа Нина Альошина, младши научен сътрудник в лабораторията по проблемите на регенерацията на Института по биология на развитието "Н. К. Колцов" към Руската академия на науките.

Резултатите са публикувани в списанието International Journal of Molecular Sciences,пише "Фрамар".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни