Знаете ли, че...

за някои хора музиката не съществува?
За повечето от нас музиката е муза, начин за релаксация и...

за някои хора музиката не съществува?

За повечето от нас музиката е муза, начин за релаксация и дори спасителен пояс. Пеенето от друга страна – начин на израз, забавление и.н. Не така стоят нещата за Моника, с чийто случай ще ви запознаем по-долу.

Моника никога не е била в състояние да възприема, оценява, запаметява мелодия, да пее или да танцува. Чували сте израза – "тази музика звучи като шум" - за Моника всяка музика звучи така и резултатът е стресов.

Когато е на 40, Моника се свързва с група изследователи от университета в Монреал, Канада, които изследват нейния случай и поставят диагноза congenital amusia - вродено разстройство на преработката на музика. Възможно е нейното състояние да има генетични корени, тъй като майката и братът на Моника също съобщават за наличието на амузия. Случаят е документиран от учените още през 2012 в списание Neuron. Амузия може да настъпи и в резултат на мозъчно увреждане.

Изследователите разглеждат музикалните характеристики на Моника, които обикновено допринасят за възприемането и запаметяването на музика.

Те установяват, че липсата на възприемане и оценка относно музиката не може да бъде обяснена с потенциална загуба на слух, поради това, че тя е в състояние да възприема нормално и разпознава нормално гласовете и звуците от заобикалящата я среда. И тъй като Моника е посещавала музикални уроци в своето детство увреждане й не би могло да се обясни с липсата на излагане на музика.

Важно е да се отбележи, че цялостните познавателни способности и паметта на Моника са над средното ниво (тя дори завършва своята магистратура по време на изследването), т.е нейният дефицит не може да бъде обвързан и с липса на когнитивни способности.

"Музикалното разстройство се явява като изолиран дефицит в иначе напълно нормална когнитивна и емоционална система" – пишат авторите.

Докато общите характеристики на амузия са описани доста подробно от учените, нейните нервни механизми все още се изследват, обяснява Бенджамин Рич Зендел от университета в Монреал. В проучване, публикувано през март 2015 г. в списанието на Neuroscience, Зендел и колегите му намират улики за някои потенциални нервни механизми, които биха могли да бъдат включени в амузията.

Конкретно изглежда, че амузиите могат да се дължат на дефицит във връзката между първичната слухова кора - област, която първа получава всяка звукова информация – и зоната на фронталния кортекс, който се смята, за свързан със съзнанието и информацията по принцип , обяснява Зендел.

Източник: Фрамар.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април