Знаете ли, че...

хората имат въглероден отпечатък?
Общият размер на парниковите газове, произведени пряко или...

хората имат въглероден отпечатък?

Общият размер на парниковите газове, произведени пряко или косвено, които се отделят вследствие на човешката дейност, обикновено се изразяват в тонове въглероден диоксид (CO2). С други думи: когато карате кола, двигателят ви изразходва гориво, което отделя известно количество CO2, в зависимост от разхода на гориво на автомобила и разстоянието, което изминавате. Когато отоплявате дома си с газ, въглища или друго гориво, това също генерира такива емисии. Дори да използвате електричество, за да се стоплите през зимата, тази мощност също може да излъчва определено количество CO2. Производството на всички материали, които си купуваме ежедневно от магазините отделя огромно количество въглероден диоксид.

Въглеродният ви отпечатък (carbon footprint) е сумата от всички емисии въглероден диоксид, които са излъчени вследствие на вашите ежедневни дейности в определен срок (обикновено се изчислява за година). Всеки може да изчисли отпечатъка си посредством електронни калкулатори.

Въглеродният диоксид е основната причина за глобалното затопляне. Други парникови газове, които могат да бъдат изпускани в резултат на вашите дейности са например метан или озон. Тези газове много често се включват към въглеродния ви отпечатък.

Въглеродният отпечатък е много мощен инструмент, който помага на населението да разбере влиянието на личното си поведение по отношение на глобалното затопляне. Повечето хора са шокирани, когато разберат какво количество CO2 отделят техните дейности в околната среда. Ако имате желание да допринесете за намаляване на глобалното затопляне, редовните изчисления и постоянни наблюдения биха били от съществено значение.

На официалната страница на WWF има калкулатор, чрез който, отговаряйки на няколко въпроса, можете да видите въглеродния си отпечатък. В края на теста отговорите ще покажат колко планети като Земята са нужни на хората, ако всички живеем вашия начин на живот!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май