Знаете ли, че...

Дуранкулак е най-северното населено място у нас по Черноморското крайбрежие?
 
Северният...

Дуранкулак е най-северното населено място у нас по Черноморското крайбрежие?

 

Северният плаж на Дуранкулак, простиращ се на 3 километра, е най-северният плаж в България като цяло – неговият край достига до границата със северната ни съседка – Румъния. 

 Местните наричат този плаж "Кораба" или "Ана Мария", тъй като тук през 1969 година е заседнал кораб с това име, откъснал се от котвата си заради разразила се страшна буря в близкото румънско пристанище. В района на село Дуранкулак освен най-северният плаж в България може да се насладите и на Дуранкулашкото езеро, както и на два острова в морето, единият сред които е популярен с намиращата се върху земята му селищна могила – известно праисторическо селище. Дуранкулак е комплексен археологически обект, съхранил в сърцето си частички от праисторията на Добруджа. Т 

ук са проучени над 1200 праисторически погребения които красноречиво сочат, че западните брегове на Черно море са били люлка на най-древната протоцивилизация в Европа. Археологическите обекти и живата история, която селището съхранява, са още една причина да се насладите на морската си почивка именно тук – в Дуранкулак и да забравите за време, цивилизация и грижи върху горещите му плажове и най-северният плаж на България, който привлича със съчетанието от зелени пейзажи зад гърба на туристите и безкрайно синьо море пред очите им – природа, недокосната от човешка ръка.

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май