Знаете ли, че...

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец е птица на века в Нова...

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец е птица на века в Нова Зеландия?

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с ярка оранжева окраска на главата и склонност към повръщане, оглави класация за избор на птица на века в Нова Зеландия, предадоха световните осведомителни агенции.

В ежегодното състезание новозеландските гласоподаватели класират любимите си местни птици в надпревара за повишаване на осведомеността относно заплахите, пред които са изправени емблематичните за Нова Зеландия видове.

За победител беше обявена птицата путекетеке или австралазийският гребенест гмурец (Podiceps cristatus). В класацията емблематичното за страната киви (Apteryx) взе сребро, а кеа (Nestor notabilis)), вид алпийски папагал, се класира на трето място.

Путекетекето яде собствените си пера, за да запълни стомаха си и след това повръща, като ръмжи и сумти, за да изхвърли паразитите. Това също е част от брачните танци на мъжките екземпляри за привличане на партньорка. Сред тях още са "танцът на тревата", при който мъжкарят предлагат водна трева на любимата, и "танцът на призрачният пингвин", при който те се блъскат гърди в гърди, докато тичат по водата.

Конкурсът "Птица на годината" бе преименуван на "Птица на века" в чест на независимата природозащитна организация "Форест енд Бърд" (Forest and Bird).

Не липсваше и интрига – световноизвестният комик Джон Оливър се възползва от дупка в системата на класацията, която позволява на всеки да гласува отвсякъде по света за птица на годината в Нова Зеландия. Той оглави агресивна кампания в полза на путекетекето и помоли зрителите на своето популярно в САЩ и по света шоу да гласуват за украсения в оранжево гмурец.

"След любовния си танц мъжките путекетеке се озъртат глуповато и не знаят какво да правят – точно като мен в живота", пошегува се Джон Оливър.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май