Знаете ли, че...

древните са поставяли капани да крадци в гробниците?
Холивудските продукции ни представят...

древните са поставяли капани да крадци в гробниците?

Холивудските продукции ни представят интересни системи срещу крадци, измислени в древни времена, за да бъдат оборудвани с тях вечните жилища на владетелите.

Популярните продукции с Индиана Джоунс и Лара Крофт приковават въображението с представени гигантски скални късове, търкалящи се в тесни проходи, които нямат изход.

Може да се видят и арбалети, които стрелят в момента, когато човешката ръка се докосне до златен предмет, или неразумният крадец може да се озове в покрита яма, на дъното на която се набити остриета.

Дали тези капани са само рожба на въображението на сценаристите в киното, или може наистина да има действащи системи за защита на богатствата, предназначени за отвъдния живот на богоизбраните?

Тези пълни с изненади места са плод на въображението на съвременните автори на приключенски истории, но в тях има рационално зърно. И това се доказва от намерените гробници на древните владетели.

Гробницата на първия китайски император от династия Цин и най-известната в света. Тя е едно от най-впечатляващите гробни места в света заради многото опасности и капани, поставени пред ловците на съкровища в гробниците.

Мавзолеят на древния владетел, построен между 246 и 208 година преди новата ера, се намира под голяма могила, където е теракотената армия, защитаваща гробницата. В центъра са поставени останките на първия император, управлявал обединената държава.

Гробницата на Цин Шъхуан никога не е била разкопавана от крадците и това се дължи на необичайно високи нива на живак в мавзолея. Той се намира в ров около гробницата, тъй като в древността вярвали, че отровния метал може да дари безсмъртие. Системата от реки и езера с живак, създадени изкуствено, са били причина да се съхрани мястото от крадците.

капани в древни гробници

Легенди разказват, че по-страшни от живачните реки са капаните с арбалети, които автоматично стрелят, ако някой се докосне до останките на владетеля.

 

Египетските фараони са били погребвани с несметни съкровища за задгробния им живот. За да защитят богатствата си за отвъдния живот, древните египетски инженери посипвали пода на гробниците със стрит на прах хематит. Този метален плах причинява бавна и болезнена смърт на всеки, който вдиша достатъчно от него.

Египетските строители използвали също примамки с фалшиви стени, за да попречат на грабежите. Сложна тунелна система защитава мумията на фараона Хуфу, скрит в най-голямата пирамида в Гиза. Тъй като мумията така и не е открита се смята, че има някъде тайна гробница, където е положен фараонът.

Твърде интересна е историята на така наречената Червена кралица, която е погребана в Паленке, Мексико. Древната дама е заобиколена от съкровища, самата гробница е пищно украсена, което подсказва, че тя е била важна и влиятелна особа.

Костите и околните бижута на дамата са покрити с цинобър- червено живачно съединение, което е силно отровно. Допуска се, че Червената кралица може да е искала декорацията за красота, а не за защита, но въпреки всичко отровното съединение е опазило останките и бижутата от посегателство.

Всичко това доказва, че древните са правели успешни опити да защитят богатствата си след смъртта си и затова гробниците наистина са опасно място.

Източник: Съновник.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май