Знаете ли, че...

кърлежът може да бъде и приятел на човечеството?
Кой може да предположи, че кърлежът, този...

кърлежът може да бъде и приятел на човечеството?

Кой може да предположи, че кърлежът, този кръвопиещ паразит, може да бъде помощник на човечеството. Според резултатите от проучване на белгийски изследователи от Свободният университет в Бруксел слюнката на кърлежите е удивително богата на антикоагуланти и противовъзпалителни вещества, които биха могли с успех да се използват за лечение на пациенти с тромбоза на кръвоносните съдове, инсулт и беледробна емболия.

 

В процеса на еволюция дребните паразити са се научили да използват биологични анестезиращи, противовъзпалителни и антикоакулантни вещества на такова ниво, което съвременната медицина все още не е достигнала.

 

След като кърлежът се закрепи, той отделя със слюнката си вещество, което подобно на лепило още по-здраво го прикрепя към кожата. След това се отделят противовъзпалителни вещества, позволяващи кърлежът да заблуди имунната система на гостоприемника, вещества, възпрепятващи съсирването на кръвта (антикоагулант), заставящи кръвта да става още по-течна и такива, които инхибират нервната система. Фактически по този начин кърлежът остава невидим за защитните системи на гостоприемника.

 

След поредица от научни опити изследователите успяват да изолират от слюнката на кърлежите белтъка Ir-CPI, притежаващ уникални антитромботични свойства, които възпрепятстват процеса на слепване на тромбоцитите към съдовата стена и последващата им агрегация и образуване на тромб.

 

Освен това изследователите съумяват да изолират и гена, отговорен за белтъка, което води и до възможен синтез на Ir-CPI в производствени мащаби.

 

По време на проучване на бразилски изследователи е открити друго вещество в слюнката на кърлежите, което според тях може да се използва за лечение на различи видове ракови заболявания при човека.

 

Първоначално учените се спират също като белгийските си колеги върху белтъка Ir-CPI, който значително улеснява храненето на кръвопиещите паразити. В следващите фази на проучването изследователите откриват молекула, която също участва в състава на слюнката на кърлежите. Това което прави най-голямо впечатление на учените е, че тя води до ефективното свиване на размера на злокачествените тумори, като същевременно оставя здравите клетки в човешкия организъм напълни невредими.

 

На по-късен етап е идентифицирано и друго вещество, наречено Amblyomin-X, намиращо се в некоагулиращо съединение, което допълнително потвърждава откритието на бразилските учени, че молекулата ефективно убива туморните клетки.

 

След няколко успешни експерименти, включващи лабораторни мишки и зайци, изследователите са на мнение, че напредъкът ще бъде потвърден и при провеждането на изпитания върху хора.

 

"При провеждането на конвенционалната химиотерапия се засягат и здравите клетки в човешкия организъм. По време на нашите изследвания, които включват 42-дневно лечение с новооткритата молекула, не се наблюдава този неблагоприятен за здравето процес. Това ни дава надежда, че страничните ефекти от този метод на лечение ще бъдат много по-малко.", споделя Ана Мария Чудзински-Тавси от Научноизследователския институт "Бутантан" в град Сау Паулу, Бразилия.

 

Двете проучвания разкриват, че кърлежът освен паразит, предаващ изключително опасни заболявания, е и помощник на човечеството чрез богатата на полезни вещества слюнка, която може да бъде изключително полезна в борбата с едни от най-сериозните болести, познати на съвременната медицина, пише Framar.bg.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май