Ето как да измерите продуктите, ако нямате кухненска везна

Ето как да измерите продуктите, ако нямате кухненска везна

Липсата на домакински везни не трябва да се превръща в пречка за приготвянето на вкусна храна по рецепти, където теглото на продуктите е посочено в грамове. Ето колко грама има в една супена и чаена лъжица, както и в чаша от най-популярните продукти, с които се приготвят повечето ястия.

В лъжици продуктите се мерят сухи, не влажни. Измерванията се извършват в стандартна лъжица с размери 7x4 cm и обем 15 ml. Обемът на чаена лъжичка е 5 ml. Не трябва да е десертна или кафена, използвайте обичайната стандартна чаена лъжичка.

Фасетираната чаша е еквивалентна на обем от 200 ml, а само "стъклото" е 250 ml, но днес има толкова много различни видове от тях, че не е ясно какво да се приеме за норма. А фасетираното стъкло от 1943 г., когато първото копие излезе от монтажната линия, не се е променило в характеристиките си.

Тези измервания помагат не само да готвите по рецепти, но и да записвате в хранителен дневник колко сте изяли от определен продукт на ден. Ако вашият режим включва претегляне на всичко, което ядете, това ще ви улесни, когато везните не са подръка, пише "Телеграф".

Супена лъжица

  • Овесени ядки - 14 г
  • Грис, елда, просо, захар, сметана, какао - 25 г
  • Сол, нишесте - 30 г
  • Червен пипер – 12 г
  • Брашно – 10 г
  • Канела - 20 г
  • Растително масло - 17 г
  • Вода - 18 г
  • Оцет - 15 г
  • Мед - 35 г
  • Ориз – 30 г

Чаена лъжица

  • Вода, захар, мляко, растително масло - 5 г
  • Сол, сода - 7 г
  • Брашно – 4 г
  • Ориз – 8 г
  • Грис - 6 г
  • Червен пипер – 5 г
  • Нишесте, сметана - 10 г
  • Мляко – прясно – 6 г, кисело – 8 г
  • Чубрица – 2 г
  • Кимион – 1 г

Стъклена чаша

  • Захар, вода, грис - 200 г
  • Елда, сметана - 210 г
  • Просо - 180 г
  • Овесени ядки - 90 г
  • Брашно - 140г
  • Сол - 280 г
  • Растително масло – 190 г
  • Нишесте, суха мая, бакпулвер - 130 г

Кафена чаша (вместимост 75 мл)

  • Вода - 75 мл
  • Сол - 80 г
  • Захар – на пясък 80 г, пудра 55 г
  • Брашно - 50 г
  • Ориз - 85 г
  • Грис - 70 г
  • Галета - 60 г
  • Краве масло – твърдо 80 г, топено 85 г
  • Мас - 75 г (твърда)
  • Растително масло - 65 г
  • Мляко – прясно 75 мл, кисело 80 г
  • Орехи - 50 г (смлени)
  • Леща - 70 г
  • Зрял фасул - 60 г зрял
  • Мед - 150 г

Чаена чаша (вместимост 200 мл)

  • Вода - 200 мл
  • Сол, захар - 200 г
  • Пудра захар – 180 г
  • Брашно – 130 г
  • Ориз - 220 г
  • Грис - 180 г
  • Нишесте - 100 г
  • Галета – 140 г
  • Леща – 200 г
  • Зрял фасул – 150 г
  • Оцет – 200 мл
  • Растително масло – 180 г
  • Орехи – 120 г (смлени)
  • Мас – 230 г (твърда)

Други мерни единици

  • 1 щипка се равнява на около 1 грам (сол, захар, брашно, червен и черен пипер)
  • 1 бучка захар - около 6 грама
  • 1 яйце - средно около 50 грама

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари