Няма универсални истини

Открийте своята собствена
Няма универсални истини

Няма универсални истини. Нито по отношение на храненето, нито по отношение на тренировките. Има основни принципи, които може да важат за вас в по-голяма или по-малка степен, но може и въобще да не важат. Замислете се колко много противоречащи си "истини" циркулират сред загрижените за здравето и външния си вид. Всяка една от тях може да бъде подкрепена както с личния опит на изповядващите я, така и с безброй научни изследвания. Защо?

  • Всеки е уникален – колкото сме еднакви, толкова сме и различни. Всеки от нас разполага с уникална комбинация от генетичен потенциал, биомеханични особености, хормонален баланс, "стаж" по отношение на здравословния начин на живот (бил той чрез хранене, спорт, дух или и трите), прием на добавки, култура, възпитание, светоглед, воля, нива на стрес, емоционална стабилност, възможности за възстановяване, свободно време и т.н.

  • Науката е неточна – всичко може да бъде доказано и отхвърлено от нея. Знаете ли, че т.нар. нутриционистика (т.е. наука за храненето) е възникнала преди по-малко от 200 години? В днешно време се намира приблизително на същото равнище, на което е се намирала хирургията през 1650 година. От настоящата си позиция, бихте ли позволили на хирург от 17 век да ви оперира? Друг въпрос е, че изключително много зависи от коя институция е било поръчано и финансирано дадено изследване, как е било проведено то, как са представени резултатите. Трети въпрос е как научната информация се интерпретира (волно или неволно) от хората, които ни я представят.

Към личните истини – стъпка по стъпка

  1. Няма общовалидни най-добър хранителен режим и най-добра тренировъчна програма. Единствено вие сте в състояние да откриете най-краткия път към постигането на целите си.

  2. Това, което върши чудеса за другите, може да не работи за вас или дори да ви навреди. По същата логика избягвайте да налагате на околните истините, които сте открили за себе си, тъй като може да се окаже, че това за тях са "лъжи".

  3. Не се притеснявайте да изпробвате различни неща. Наблюдавайте ефектите от тях с непредубедено, но критично око. Имайте решителността да загърбвате методиките и режимите, които не ви приближават до целите, към които се стремите.

  4. Пречупвайте всяка информация, която получавате през личния си опит. Замислете се с какъв успех сте прилагали подобни "истини" в живота си.

  5. Това, че нещо не е работило за вас преди, не ви дава 100% сигурност, че няма да работи и сега. Не се страхувайте да давате втори шанс.

  6. Познавайте себе си и начина, по който тялото ви реагира на различните принципи в храненето и тренирането. Веднъж, щом добиете това познание, ще можете сами да си измисляте най-добрите тренировки и диети или да модифицирате готовите такива по начин, който ще е най-подходящ за вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май