Трябва ли да миете зеленчуците с гореща вода?

Трябва ли да миете зеленчуците с гореща вода?

Защо е необходимо да миете зеленчуци и плодове?
Зеленчуците и плодовете често се озовават на масата след транспортиране, съхранение и многобройни контакти с ръцете на продавачи и купувачи. Те могат да съдържат остатъци от почва, микроби, пестициди или яйца на паразити.

Заразяването може да се случи дори чрез банан, ако не измиете кората преди обелване. Неизмитите продукти са особено опасни за деца, хора с отслабен имунитет и възрастни хора.

Редовното миене на ръцете преди хранене не замества необходимостта от почистване на самата храна. Затова миенето на зеленчуците е първата стъпка към здравословното хранене.

Как и с какво да мием плодовете
Един от най-добрите методи за почистване е накисването в разтвор от сода бикарбонат за 10-15 минути (1 супена лъжица на литър вода). Този метод е безопасен, не променя вкуса и добре отмива замърсяванията и микроорганизмите.

Можете също да използвате разтвор от сода бикарбонат с лимонов сок или капки етерично масло от чаено дърво , но след това трябва обилнода изплакнете продуктите с чиста вода.

Ако времето е кратко, плодовете трябва да се измият под течаща вода за 30-60 секунди, като се разтриват обилно с ръце.

Не се препоръчва използването на сапун, препарати или оцет – това може да бъде опасно за здравето и да повлияе на вкуса. Дори зеленчуците и плодовете, които планирате да обелите, също трябва да бъдат измити предварително.

Можете ли да миете зеленчуците с гореща вода?
Горещата вода може да увреди структурата на много плодове и зеленчуци , намалявайки хранителната им стойност. Това важи особено за суровите зеленчуци, които не са сготвени впоследствие.

Високите температури също могат да ускорят процеса на разваляне или да доведат до увяхване на плодовете. Само цитрусовите плодове (портокали, лимони) понякога се обливат с гореща вода, за да се премахне по-добре восъчното покритие.

Но за всички останали зеленчуци и плодове е по-добре да се използва хладка или топла вода. Топлата вода не е универсален метод за дезинфекция и често вреди, отколкото помага.

Особености при измиване на различни видове зеленчуци и зеленина
Кореноплодните зеленчуци (картофи, моркови, цвекло) първо се накисват в топла вода, след което се почистват с четка или гъба.
Лукът и зелето трябва да се обелят и измият под лека струя хладка вода.
По-добре е карфиолът да се раздели на розички и да се отстранят повредените части преди измиване.
Зелените трябва да се сортират, пожълтелите листа и корените да се отстранят, след което да се накиснат в студена вода за 10-15 минути. След накисване зелените трябва да се изплакнат под течаща чиста вода.
Този подход осигурява максимална чистота на продуктите, без да се губят техните свойства.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.