Как да се справим с разширените пори?

Как да се справим с разширените пори?

Наличието на разширени пори е много неприятно и всеки, който е с такъв проблем се опитва да го прикрие по един или друг начин. Добрата новина е, че можете да ги свиете с няколко прости правила които трябва да спазвате, но това трябва да е ежедневно.

 Порите са малките отвори на кожата, които отделят себум, за да овлажняват кожата ни и да я поддържат еластична. Въпреки, че големите пори могат да бъдат неприятни, те са необходими за поддържане на здрава кожа.

Обикновено разширените пори са генетично заложени. Но мазната кожа, увреждането от слънцето и възрастта могат да бъдат други фактори, които карат порите ви да изглеждат по-големи.

Причини за разширени пори

Генетика

Вашите гени са най-големият определящ фактор за размера на порите ви. Хората с разширени пори често имат членове на семейството със същия проблем.

Възраст

С напредването на възрастта кожата ви губи своята еластичност, което я кара да се разтяга и отпуска, като по този начин порите изглеждат по-големи. Епителният слой на кожата се удебелява, което кара малките кожни клетки да се събират около порите ви, и по този начин те изглеждат по-големи.

Щети, причинени от слънцето

Ежедневното излагане на слънце може да направи порите ви да изглеждат по-големи, с течение на времето. Продължителното излагане на слънце може да намали колагена, еластина и водата в кожата ви, което кара тъканите под кожата ви да се свиват и изтеглят по краищата на вашите пори, което ги отпуска и така те изглеждат по-големи.

 Черни точки

Черните точки са резултат от запушени пори със себум. Черните точки могат да доведат до разширени пори. Този себум окислява и причинява черни точки по повърхността на кожата ви, обикновено по носа, и може да направи порите ви да изглеждат по-големи.

Запушени пори

Излишното количество себум и мъртвите кожни клетки, които се събират в порите ви, могат да причинят разширени пори. Ексфолирането и добрата хигиена, която премахва излишния себум и мъртвата кожа от лицето ви, ще ви предпазят от разширени порите. Предотвратявайки запушването на порите, вие също така ще предотвратите появата на черни точки.

 

КАК ДА МИНИМИЗИРАМЕ ПОРИТЕ

Ако спазвате тези правила в ежедневната ви грижа за кожата, ще се изумите от резултата. Видимо по-незабележими пори, здрав и свеж вид на кожата.

Почиствайте редовно лицето си

Редовното почистване на лицето е най-добрият начин за премахване на мръсотия и себум. През целия ден бактериите, замърсяванията, мръсотията и мъртвите кожни клетки се натрупват по лицето ви, което може да доведе до запушени пори. Измиването на лицето поне два пъти на ден премахва тези примеси, и придава свеж вид на кожата .

Най-добрите почистващи продукти за разширени пори са нежни и некомедогенни(не запушват порите). Почиствайте лицето си два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж преди лягане, за да намалите размера на разширените пори.

Използвайте глинени маски за лице

Отнема време за да намерите подходящите продукти за вашата кожа. Глинените маски за лице са чудесен начин да абсорбирате излишния себум и да възстановите свежия вид на кожата си.

Глината извлича излишния себума от порите ви, което временно стяга кожата, това води до по-малко видими пори.

Имайте предвид, че прекаленото използване на глинени маски може да изсуши и раздразни кожата ви.

Ексфолирайте често

Ексфолирането отстранява мъртвите кожни клетки, озарява кожата и я прави по-гладка на допир.

Ако редовно премахвате мъртвите кожни клетки, които запушват порите ви, те няма да се разширяват толкова много.

Има два вида ексфолианти:

Физически ексфолианти: Това е почистващо средство, което има малки твърди частици, които можете да усетите с ръцете си. Някои често срещани съставки за физическо ексфолиране включват: сол, захар, ядки и сода за хляб.

Химически ексфолианти: Химическите ексфолианти съдържат алфа хидрокси киселини (AHA) или бета хидрокси киселини (BHA). И двата вида навлизат дълбоко в порите, за да премахнат мъртвите кожни клетки и да озарят външния вид на кожата. Освен това те могат да облекчат проблеми като бръчки, акне или тъмна пигментация.

Алфа хидрокси киселините  се получават най-вече от естествени съставки, гликолова киселина от захарна тръстика, млечна киселина от мляко, ябълчена киселина от ябълки, лимонена киселина от цитрусови плодове и винена киселина от грозде. Тези киселини са водоразтворими и способни да повишат естествените нива на влага в кожата ни, да намалят вида на бръчките и фините линии, да изгладят грубата текстура на кожата и да подобрят скучния, неравен тон на кожата.

Бета хидрокси киселините обикновено се отнасят до салицилова киселина. Те са подобни на алфа хидрокси киселините но действат по-дълбоко в кожата ни. Те също са маслоразтворими, което означава, че са идеални за мазна кожа. Те също са чудесна съставка за успокояване на зачервената кожа, походящи са дори и за хора с розацея.

Важно е да знаете, че не трябва да прекалявате с ексфолирането. Това може да премахне защитната бариера на кожата и да доведе до дехидратирана и възпалена кожа.

 

Признаци, за дехидратирана и възпалена кожа са:

  • Зачервяване
  • Дразнене
  • Прекомерна сухота / сухи петна
  • Лющеща се кожа
  • Усещане за парене


Ако това се случи, намалете честотата, силата или вида на ексфолирането.

 

Овлажнявайте ежедневно

Ежедневното овлажняване на кожата може да намали шанса за развитие на суха или мазна кожа – и двете могат да причинят акне.

Най-добрите овлажнители за разширени пори трябва да съдържат ретинол и витамин С, те ще помогнат на кожата да увеличи колагена и еластина, които ще поддържат кожата да изглежда тонизирана и стегната.  Също така правилният овлажнител трябва да некомедогенен.

 Хидратирайте кожата си два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер за оптимални резултати.

Опитайте ретинол

Ретинолът е вид витамин А. Продуктите с ретинол могат да направят порите да изглеждат по-малки, като увеличават клетъчния оборот, отпушвайки порите. Ретинолът може да помогне за изглаждане на кожата при продължителна употреба.

Използвайте слънцезащитни продукти

Слънцезащитните продукти са задължителни. Постоянното излагане на слънце може да доведе до разширени пори.

Когато използвате слънцезащитен крем, спирате вредните слънчеви лъчи да достигнат до кожата ви. На свой ред кожата ви остава стегната.

Не спете с грим

Никога не си лягайте без да сте почистили лицето си от ежедневния грим. Също така е важно да пиете много вода, да се храните правилно, да спортувате редовно и да почиствате четките си за грим, за да имате постоянно здрава кожа.

Лазерни процедури, химически пилинг, микронидлинг

Лазерни процедури чрез нагряване на колаген за насърчаване на регенерацията на колаген, може да подобри видът на разширените пори и плитките белези от акне.

Химичният пилинг може да премахне външния, повреден слой на кожата с киселинен разтвор, за да подобри външния вид и текстурата на кожата ви.

Микронидлинг също е чудесен начин за намаляване на разширените порите. Малките игли създават контролирани микро-наранявания на кожата, за да подпомогнат производството на колаген и еластин. Процесът на възстановяване на кожата води до по-дебел епидермис с по-леко забележими бръчки и пори.

Източник: spiritell.com

 

 

 

ключови думи:
разширени пори

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март