Антиздравословен пример: Опра Уинфри

Една от най-влиятелните жени на планетата и нейните проблеми с теглото
Антиздравословен пример: Опра Уинфри

Опра Уинфри със сигурност няма нужда от представяне. Тя промени телевизионната журналистика не само в САЩ, но и по света, и е сред най-богатите и влиятелни жени на планетата през последните 30 години.

За съжаление обаче, трудно можем да я дадем за пример в здравословно отношение – 58-годишната Уинфри е една от най-популярните жертви на йо-йо ефекта от постоянното експериментиране с диети.

Опра е известна с емоционалността, която въведе в интервюиращата журналистика и в дневните ток формати, излъчвани в цяла Америка, че и извън нея. Но водещата, висока 1,67 м, нееднократно признава, че тази емоционалност присъства в целия й живот, включително в отношението й към храната.

Още в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, вече популярната Уинфри започва да пълнее.

Wikimedia Commons

През 1988 г. демонстрира 30 килограма по-малко, като по-късно разказва, че това е едно от най-нездравословните й отслабвания.

"4 месеца просто гладувах – не ядох никаква истинска, твърда храна", споделя водещата, която оцелява само на протеинови шейкове. Веднага след края на първото шоу започва да се храни нормално. Два дни по-късно вече трябва да носи един размер по-големи дрехи, а след две години си възвръща първоначалното тегло.

SL

SL

Това движение на килограмите й нагоре-надолу продължава до 2005-та, когато изглежда, че Опра успява да стабилизира стрелката на кантара на около 65 килограма. Дотогава е пробвала да бъде вегетарианка и дори веган, да тренира с инструктор и да се придържа към нисковъглехидратна диета (един от най-добрите й опити за отслабване и поддържане на тегло), да спазва най-различни детоксикиращи режими, да следва японска и средиземноморска диета и т.н., и т.н.

SLПрез 2008 г. водещата стигна отново до 90 килограма и се оправда, че вече не контролира напълняването, тъй като има проблеми с щитовидната жлеза. Трупането на килограми продължи и през последната година и половина, когато Уинфри създаде собствена медия и стресът от новите отговорности й дойде в повече.

Наскоро обаче влиятелната дама демонстрира вталена фигура и стана ясно, че има нов готвач и... нова диета. Според близки до Опра източници, само за 6 седмици тя отслабнала с над 10 килограма, благодарение на специално приготвяните за нея ястия. В хранителния й режим преобладават зеленчуци и плодове, риба, месо. Освен това тя тренира редовно с персоналния инструктор Боб Грийн и се надява постепенно да подобри здравето и визията си.

Нашият коментар: за неправилното отношение към храненето често трябва да се плаща висока цена и Уинфри определено е доказателство за това.

Проблемите с щитовидната жлеза и общият й хормонален баланс до голяма степен са свързани с диетичните й експерименти. Благодарение на последните, водещата е хоспитализирана няколко пъти – ту с дехидратация, ту припаднала от изтощение, ту дезориентирана и с други подобни състояния. И всеки път след това подлага здравето си на ново изпитание...

Опра сама призна преди няколко години, че основният й проблем изглежда е компенсирането на негативните емоции с храна и все не успява да се справи с него. Сега обаче нейни близки твърдят, че звездата има всички шансове да преодолее това и да превърне балансираното хранене и спорта в начин на живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май