Спирайте тренировките!

Набивайте шоколад!
Спирайте тренировките!

Най-важното

Липидният профил отчита нивата на:
- Общ холестерол;
- HDL ("добри" липопротеини с висока плътност)
- LDL ("лоши" липопротеини с ниска плътност)
- Триглицериди.

Днес нивото на веселба в офиса е по-критично от всякога. И това, не защото празнуваме 118-годишнината от рождението на Алберт Сент-Георги или пък понеже сме забравили, че утре също е работен ден. Днес бяхме особено екзалтирани да прочетем из родните медии, че шоколадът "стимулира мускулите", "заменя физическите натоварвания" и "има същия ефект като упражненията". Откъде знаят това родните медии ли? Прочели са го в западните издания. А откъде знаят това западните издания? Ами... чели са изследвания! Научни изследвания! Сериозна работа. Но какво казват въпросните изследвания или по-скоро изследване в нашия случай?

Става дума за малък експеримент с 25 мишки, проведен в рамките на 15 последователни дни. Част от гризачите получават епикатехин (химикал, наличен в какаото), в резултат от което развиват по-добра издръжливост, по-добро кръвоснабдяване в крайниците и повече митохондрии (органели, отговарящи за производството на химическа енергия за клетките в тялото). Това са все ефекти, които се наблюдават и при системна тренировъчна активност. Дотук всичко е прекрасно, само че има някои неща, които нито западните, нито нашите медии са отчели при тълкуването на тези иначе любопитни данни:

  • В изследването са въвлечени изключително малко на брой субекти, които, на всичкото отгоре, не са хора. То може да служи единствено като отправна точка за по-нататъшни опити, които да установят връзка между консумацията на епикатехин и подобрените мускулни качества

  • Експериментът е проведен с изолиран химикал, който присъства в черния шоколад, наред с много други. Въпросните мишки дори не са подушвали шоколад. Следователно, заглавията, които обявяват шоколада за новото упражнение са, меко казано, подвеждащи.

  • Разгледан е само един компонент на здравето, а именно – работоспособността на мускулите. По никакъв начин не е оценено дали епикатехинът има по-добро или по-лошо влияние от тренировките върху други аспекти от здравословното състояние (напр. инсулинова чувствителност, липиден профил*, костна плътност и т.н.).

  • Авторите на изследването описват дозите, с които захранват мишките, като "ниски". Въобще не става ясно колко шоколад трябва да погълне един човек, за да си осигури съпоставими нива на епикатехин. И в тази връзка...

  • Прекомерната консумация на шоколад може да доведе до напълняване, особено когато не е съпроводена с редовна физическа активност. Научните данни по никакъв начин не предполагат, че шоколадът е адекватен заместител на тренировките, а че негов конкретен екстракт се асоциира с подобрена мускулна работа при мишоци. Повечето журналистически тълкувания обаче, правят точно това.

Ако започнем да се оправдаваме от името на колегите всеки път, когато четем подобни заглавия, ще трябва да променим домейна си от https://www.fitwell.bg/ на https://www.izvinete.bg/. Затова ще се въздържим. А вие просто имайте едно наум, всеки път, когато прочетете за поредното революционно "доказателство" на учените.

А, шоколадът пристигна! Отиваме да тренираме!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май