Това са подправките, които могат да ви навредят!

Това са подправките, които могат да ви навредят!

Често храната е безвкусна, когато не съдържа подходящите подправки. Дори хората, които са на строги режими си позволяват да подправят ястията си, за да имат някакъв вкус. 

За всеки е известно, че някои неща в големи количества могат да бъдат много вредни. Оказва се обаче, че истинските вредители се намират в почти всяка домашна манджа. 

Кой от нас си е мислил, че подправките могат да навредят на тялото. Кои от тях са най-коварни в това отношение?

Карамфил

Често се добавя към месни и рибни ястия, печива. Но малко хора знаят, че карамфилът причинява силна сънливост. Той е успокоително. Ако го поставите в минимално количество, вие, разбира се, няма да почувствате нищо. Но ако дозата се окаже твърде голяма, тогава ще започнете да се прозявате с всички произтичащи от това последствия.

Канела и индийско орехче

Препоръчват се да се слагат в сладкиши и десерти. Но и двете подправки стават опасни в случай на предозиране - злоупотребата им може да доведе до конвулсии и дори конвулсии.

Розмарин
Вероятно мнозина са чували, че тази подправка има подмладяващи свойства. Но розмаринът категорично не трябва да се използва по време на бременност - това може да доведе до неволно свиване на матката и спонтанен аборт или преждевременно раждане. Розмаринът има и диуретично действие и натоварва сериозно бъбреците. Не трябва да се използва от хипертоници, тъй като повишава кръвното налягане.

Мента

Ментата се счита за полезна и успокояваща. Но ако го добавите в малки дози, това може да причини летаргия, а в твърде големи - превъзбуда или безсъние. Освен това ментата дразни стомашната лигавица, което може да доведе до обостряне на гастрит или язва.

Шафран

Когато използвате шафран, трябва стриктно да спазвате нормата. И така, само пет грама от тази билка могат да отровят тялото. Симптомите на отравяне са слабост, повръщане и дори кървене. Десет грама могат да провокират спонтанен аборт при бременни жени и то по всяко време. Ето защо е по-добре да купувате шафран изключително в опаковки, които ясно показват дозата.

Горчица, чесън, люта чушка

Всички тези пикантни и лютиви подправки имат своите ползи за здравето. Въпреки това, те са забранени за употреба при редица заболявания на стомашно-чревния тракт - например хроничен гастрит или дуоденална болест. Не се препоръчват при хипертония, тъй като повишават кръвното налягане. Запомнете - ако стомахът или сърдечно-съдовата ви система не са в ред, всякакви лютиви подправки са ви противопоказни!

Да, не забравяйте, че изкуствени подправки има и в различни готови супи и полуфабрикати. Ако искате да поддържате здравето си, по-добре е да готвите сами ястия от натурални продукти. /jenata.blitz.bg

ключови думи:
подправки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май