За суровоядството в първо лице

Йована за избора си да следва суровоядството
За суровоядството в първо лице

Вече ви срещнахме с инструкторката по аеробика Йована. След като ни разказа за страстта си към движението, сега тя ни запознава с начина си на хранене, който се състои от основни сурови храни. Защо смята, че това е оптималното хранене и как успява да е заредена с енергия, да работи и да се грижи за двете деца, разкрива самата тя.   

·      Разкажи ни малко повече за начина си на хранене!

В момента мога да кажа, че съм 80% суровояд. Това означава, че се храня основно с плодове, зеленчуци, ядки, семена. От време на време ям риба и ориз. Звучи скучно и невъзможно, но не е. Изумително е колко много рецепти и комбинации могат да се приготвят със суровата храна. За мен обаче това не е нещо, което сега е на мода. Според мен това е естественият начин на хранене. Суровата храна е нещо, което ни дава енергия и живот. Пълна е с ензими. Основният проблем при повечето хора, е че телата ни не могат да произвеждат достатъчно ензими. А пък храната, ,която поемаме е бедна на ензими, което на свой ред затормозява храносмилането. Преработената храна въобще не е храна. Аз имам опит от вече пет години. Разбира се, случва се да избера нещо, което не е оптимално за моето тяло. Но след това само се убеждавам колко добре се чувствам, когато наблягам на суровите, натурални храни. Всичко е въпрос на навик. Трудно се променя един навик, но когато веднъж опиташ, сам се убеждаваш как се чувстваш по-добре.  

·      Как реши да наблегнеш на суровата храна?

Още в тийнейджърските си години започнах да се интересувам от здравословно хранене. Стимулът ми беше да имам хубаво тяло и въпреки, че спортувах редовно, не получавах резултатите, които исках. По онова време обаче нямаше достатъчно източници на информация – нямаше толкова неща в интернет. Мъчих се с различни диети. Бях вегетарианка, но не ми понесе добре. Преди пет години започнах да експериментирам със суровоядството – тогава бях и бременна с първото ми дете. Оттогава интересът ми по темата нарасна и все повече се уверявам, че това е правилният за мен начин на хранене.      

·      Какви са някои от положителните резултати, които получи?

Много положителни резултати получих. Безпроблемно изкарах две бременности, а след ражданията се възстанових много бързо. В последно време често чувам, че майките имат проблеми с кърменето. Един от положителните резултати при мен беше, че произвеждах достатъчно кърма. Приемайки основни сурови храни, успях дълго време да кърмя първото ми дете и сега второто. Суровоядството не е диета - ограничаване на калориите. Ако беше, нямаше да имам достатъчно енергия да кърмя, да се грижа да децата и т.н. Аз дори имах енергия да спортувам! 

·      Имаше ли и негативни ефекти?

Абсолютно не. Имаше само съмнения в главата ми – мислех си, че друга храна би била по-вкусна, по-апетитна. Сега понякога имам сънения единствено по въпроса за шоколада. Относно негативните ефекти е строго индивидуално, понеже много хора минават през различни форми на детокс. Но веднъж ако минеш този етап, след това се чувстваш много по-добре. Здравословното хранене вече не ти изглежда невъзможно. Не казвам, че всеки трябва да се храни със 100% сурова храна. Може и да е петдесет на петдесет – пак ще има ефект. Повечето хора ядат прекалено много месо, тестени изделия, високо рафинирани продукти. Затова и са болни. Идеята е да се храним, не да се тъпчем. 

·      От къде черпиш информация?

Както казах, суровоядството за мен не е някоя мода, а естествен начин на хранене. Вече е пълно с информация в Гугъл, във Фейсбук има много страници, в които хората обменят опит, съвети, рецепти. Вече има и много научен материал, който потвърждава, че суровата храна е оптимална за хората. Съветвам тези, които искат да се информират, да започнат с книги – там е събрана и формулирана най-важната информация.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май