Бобът на баба

Вкусна и здравословна гозба
Бобът на баба

Бобът е сред шампионите, когато става въпрос за здравословно хранене! Богат на фибри и протеини, които носят изключително големи ползи за вашето здраве.

Спомням си като дете, че всяка седмица баба приготвяше задължително боб или леща, която ядяхме 2 дена подред и никой не се мръщеше или негодуваше!

Бобът се накисваше от предишната вечер, а на сутринта водата се сменяше. Баба го слагаше да заври. Кипваше го, сменяше му водата и чак тогава се заемаше с добавката на останалите подправки и съставки.

Сигурна съм, че няма човек в България, който да не го прави по негов си начин, но аз смятам да ви дам рецептата на баба, която е най-вкусната за боб според мен. До ден днешен в къщи ядем един път седмично боб, и то само Смилянски - купен от семейство, което само си го отглежда в градината.

Е, няма такъв вкус!

Ето какво ви е необходимо за боба:

1520055sxc.hu

1 чаена чаша боб - смилянски, бял, шарен, червен или какъвто обичате
1 глава бял лук
1 червена чушка
2-3 супени лъжици брашно според желанието за гъстота

Два големи надробени домата нарязани на ситно, или 1 консерва надробени домати

Голяма бучка масло (или растителна мазнина, за да е по-здравословно)
джоджен
чубрица
1 препълнена ( с връх) лъжица червен пипер
черен пипер
сол на вкус

За боба е необходимо търпение, любов и бавен огън! Комбинация, която ще се отрази на крайния продукт. Много хора слагат и морков, баба също слагаше, но аз лично предпочитам морков само в лещата.
Приготвянето на боба е ясно, но според мен най-важното , за да стане истински вкусен е да къкри на бавен огън!

След като е сменена първата вода е добре бобът да се сложи в новата вода заедно с малко растителна мазнина, нарязаната чушка, нарязана на ситно глава лук, джоден, чубрица. Оставете така да къкри поне 30-35 минути. След което в тиган поставете маслото, разтопете и прибавете червения пипер и бъркайте енергично докато не усетите аромата на червения пипер, което отнема около 30 секунди. Добавете доматите и ги оставете пет минути да се запържат.  Добавете 2-3 лъжици брашно и го разбъркайте внимателно в доматите така, че да не останат бучки. Ще получите плътна каша. Запържете я и добавете малко от чорбата, където къкри боба и разбъркайте, за да може брашното заедно с мазнината и черевения пипер да се поразредят добре, след което изсипете запръжката  в тенджерата. Намалете котлона на степен 2-3 и добавете сол. Оставете да къкри още поне 30 минути. Преди да снемете от котлона - опитайте на вкус и ако се налага добавете чубрица, джоджен, черен пипер или сол.

Сервирайте с препечени филийки. Вкусно, нали?!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април