8 растителни протеина за дълголетие

8 растителни протеина за дълголетие

Кой протеин е по-полезен - растителният или животинският?

Еднозначен отговор няма! Личният ви избор ще водещ в случая. Любителите на месото биха използвали растителния като добавка. Веганите ще застанат твърдо зад растителния.

Дори и да не сте веган в дните на разтоварващ режим без животински продукти използвайте предложения от мен списък. Ползите за здравето са многобройни! Първо ще дадете възможност на организма да се освободи от токсините и второ ще имате усещане за лекота.


1. Бобени култури - фасул, леща, нахут, соя

1491847iNews

Цели, сушени, варени зърна, каквото и да изберете е отличен източник на протеин и фибри. Ползите от употребата на бобени култури е известна още от древността. Първата и най-важна според специалистите е добрата превенция срещу рак на дебелото черво, както и срещу сърдечно - съдови заболявания. Бобовите култури можете да приготвяте, като салати, супи, яхнии, пастети. В зависимост от бобовата култура можете да получите от 15 до 60 грама протеин. Вкусно и здравословно, нали?!

2. Пълнозърнести храни - ориз, мека пшеница, овесени ядки, сухари

Играят много важна роля в диетата. За разлика от рафинираните продукти, като например бял ориз, пълнозърнестия е богат на хранителни и баластни вещества. Изключително добри в борбата срещу високо кръвно, лош холестерол и затлъстяване.

3. Зърнени култури - киноа, амарант, лимец, елда, просо

1491849inm.com

Киноата и амаранта са сред отличниците в групата. Ще ви набавят незаменими аминокиселини, а високият процент лесно усвоим протеин е пълен заместител на месото. Например чаша сварена киноа осигурява около 18 грама протеин. Амарант съдържа три пъти по-голямо количество лизин, от останалите зърнени култури.

4. Семена от коноп

Конопените семена са заредени с хранителни вещества, фибри, здравословни омега мастни киселини, много витамини и минерали, както и лесносмилаем растителен протеин. Конопеният протеин на прах е изключително подходяща напитка за след тренировка.

5. Чия семена

1491848Thinkstock/Guliver

Подобно на конопеното семе, чията е чудесен източник на протеини, като същевременно осигуряват фибри и незаменими омега - 3 мастни киселини. Отличен балансьор на течностите в организма. Супена лъжица чия на ден ще ви осигури около 1 грам протеин.

6. Грах

1491810inm.com

Той е сред шампионите по съдържание на протеини, фибри и фолиева киселина. Сравнително отскоро може да се намери и във формата на протеин. Порцията съдържа около 24 грама.

7. Ядки - фъстъци, бадеми, орехи, лешници

1491824inm.com


Хрупкава закуска, която работи в полза на вашето здраве. Удобни за употреба, дори и ежедневието ви да е натоварено. Фъстъците освен добър източник на протеин и фибри са богати на Q10. Порция от 30 грама бадеми ще ви дадат 6 грама протеин. Суровите ядки са полезни за сърцето, мозъка и костите.

8. Зеленчуци

1491829inm.com

Зеле, цвекло, броколи са някои примери за зеленчуци, които съдържат между 1-2 грама протеин. Зеле и бамя съдържа повече от 3 грама. Авокадо, което е плод ще ви осигури над 4 грама протеин на порция.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март