Кой протеин е по-полезен - растителният или животинският?
  
  Еднозначен отговор няма! Личният ви избор ще водещ в случая. Любителите на месото биха използвали растителния като добавка. Веганите ще застанат твърдо зад растителния.
  Дори и да не сте веган в дните на разтоварващ режим без животински продукти използвайте предложения от мен списък. Ползите за здравето са многобройни! Първо ще дадете възможност на организма да се
  освободи от токсините и второ ще имате усещане за лекота.
  
  
  1. Бобени култури - фасул, леща, нахут, соя
  
  
iNews
  
  Цели, сушени, варени зърна, каквото и да изберете е отличен източник на протеин и фибри. Ползите от употребата на бобени култури е известна още от древността. Първата и най-важна според
  специалистите е добрата превенция срещу рак на дебелото черво, както и срещу сърдечно - съдови заболявания. Бобовите култури можете да приготвяте, като салати, супи, яхнии, пастети. В зависимост от
  бобовата култура можете да получите от 15 до 60 грама протеин. Вкусно и здравословно, нали?!
  
  2. Пълнозърнести храни - ориз, мека пшеница, овесени ядки, сухари
  
  Играят много важна роля в диетата. За разлика от рафинираните продукти, като например бял ориз, пълнозърнестия е богат на хранителни и баластни вещества. Изключително добри в борбата срещу високо
  кръвно, лош холестерол и затлъстяване.
  
  3. Зърнени култури - киноа, амарант, лимец, елда, просо
  
  
inm.com
  
  Киноата и амаранта са сред отличниците в групата. Ще ви набавят незаменими аминокиселини, а високият процент лесно усвоим протеин е пълен заместител на месото. Например чаша сварена киноа осигурява
  около 18 грама протеин. Амарант съдържа три пъти по-голямо количество лизин, от останалите зърнени култури.
  
  4. Семена от коноп
  
  Конопените семена са заредени с хранителни вещества, фибри, здравословни омега мастни киселини, много витамини и минерали, както и лесносмилаем растителен протеин. Конопеният протеин на прах е
  изключително подходяща напитка за след тренировка.
  
  5. Чия семена
  
  
Thinkstock/Guliver
  
  Подобно на конопеното семе, чията е чудесен източник на протеини, като същевременно осигуряват фибри и незаменими омега - 3 мастни киселини. Отличен балансьор на течностите в организма. Супена
  лъжица чия на ден ще ви осигури около 1 грам протеин.
  
  6. Грах
  
  
inm.com
  
  Той е сред шампионите по съдържание на протеини, фибри и фолиева киселина. Сравнително отскоро може да се намери и във формата на протеин. Порцията съдържа около 24 грама.
  
  7. Ядки - фъстъци, бадеми, орехи, лешници
  
  
inm.com
  
  Хрупкава закуска, която работи в полза на вашето здраве. Удобни за употреба, дори и ежедневието ви да е натоварено. Фъстъците освен добър източник на протеин и фибри са богати на Q10. Порция от 30
  грама бадеми ще ви дадат 6 грама протеин. Суровите ядки са полезни за сърцето, мозъка и костите.
  
  8. Зеленчуци
  
  
inm.com
  
  Зеле, цвекло, броколи са някои примери за зеленчуци, които съдържат между 1-2 грама протеин. Зеле и бамя съдържа повече от 3 грама. Авокадо, което е плод ще ви осигури над 4 грама протеин на
  порция.
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар