Метаболитни типове

Що за типове са те и имат ли почва у нас?
Метаболитни типове

Ако сте един от петимата човека, които все още не са чували за диетата според метаболитния тип, позволете ни да ви измъкнем от тази малцинствена група. Според въпросната концепция, съществуват три основни вида метаболизъм: протеинов, въглехидратен и смесен. Както вече може би сами се досещате, хората, които притежават обмен на веществата от протеинов тип, следва да се изхранват предимно с белтъчини и мазнини. Въглехидратните типове се чувстват и изглеждат най-добре, когато приемат основно източници на прости захари и скорбяла. "Смесени" са тези хора, за които оптималното меню се състои от равни части протеин, мазнини и въглехидрати. Понастоящем съществуват множество тестове и наръчници (както безплатни, така и платени), които могат да ви помогнат да "разгадаете" метаболитния тип, към който принадлежите и да ви дадат насоки как да се храните в зависимост от това.

И въпреки че ние сме първите, които ще побързат да ви кажат, че всеки човек е уникален, то просто няма как да се съгласим безусловно с подобно разделение.

На първо място може би е редно да отбележим, че тази концепция е разработена в САЩ и до голяма степен се базира на различията в традиционните диети по света. Допреди индустриализацията на храненето, всеки световен етнос се е препитавал по специфичен начин, взависимост от георграфското си положение (климата), културата и други фактори. Както знаем, САЩ е държава, която е обитавана предимно от преселници и там съществува наистина голяма вероятност в различните хора да са генетично закодирани различни хранителни предпочитания и толерантности. Както по-добре знаем обаче, в България се радваме на значително по-хомогенна етническа картинка, а и сме достатъчно малки като площ, за да бъдем разположени в един-единствен климатичен пояс. По този начин, дори и да се съгласим с наличието на различни метаболитни типове, то е доста по-малко вероятно у нас да има представителни групи и от трите разновидности.

Това, естествено, не означава, че за всички българи съществува една универсална диета. Всеки един от нас може да реагира по различен начин на някои храни (напр. яйца, ядки, млечни, зърнени, бобови, плодове и др.), но това не е признак за различен метаболизъм. Напротив, на биохимично ниво всички хора обработват хранителните вещества по един и същи начин. Това, че имаме непоносимост или предпочитание към един или друг източник на тези вещества е съвсем друг въпрос, на който т.нар. метаболитни типове не дават отговор. Според нас, тези различия би трябвало да се разглеждат първо в контекста на индивидуални характеристики като възраст, пол, физическа активност, общо здравословно състояние и хормонален баланс, нива на стрес, възпитание и култура на хранене в семейството и др. под., и чак след това с оглед на това откъде произлиза родът ти.

В крайна сметка, всеки е свободен да си направи един от тестовете в интернет и да прецени за себе си. Много е вероятно да установите, че се храните по начин, който е доста подобен на този, който ви се препоръчва. И това е съвсем логично: обичате пържоли – ядете повече пържоли. Но със сигурност няма да слабеете, ако системно преяждате с тях. Може пък диетата ви да не съответства на предполагаемия метаболитен тип, към който спадате. Ето ви един добър повод да я промените и да поставите теорията на практическо изпитание.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април