За онова време в месеца

Предменструалният синдром и влиянието му върху човечеството
За онова време в месеца

Възможно е този материал да ви изглежда предназначен специално за женската аудитория, но не е точно така. Разбира се най-пряко потърпевши от въпросното състояние, за което ще си поговорим накратко и шеговито, са тези с еднаквите хромозоми. Само че този "опасен" период би могъл да стъжни живота на всеки мъж, без значение за колко смел и безстрашен се мисли.

Популярен уебсайт описва ПМС като "магия, под която жените попадат веднъж в месеца, която им дава силата на вол и стабилността на операционната система Windows, най-лошият кошмар на мъжа”. Всъщност това е съвкупност от симптоми, проявяващи се в лутеалната (последната фаза) на цикъла. Причината, естествено, не е съвсем ясна, но хипотезите включват както изменения в хормоналните нива, така и в потока на невротрансмитерите в мозъка.

Освен различни видове болки и подуване на какви-ли-не места по тялото, още по-неприятно е усещането за загуба на контрол. Светът става сив, сълзи се ронят без причина, а най-дребните недостатъци на хората около вас предизвикват избухването на миниатюрна атомна бомба всеки път, когато някой не си е сложил чинията в миялната или е забравил да купи хляб.

Докато при някои дами това се случва през месец, а при други е всеки, но е търпимо, има и такива, при които състоянието сериозно се намесва в ежедневието и пречи на нормалното му протичане. Тази ситуация се нарича предменструално дисфорично разстройство и e включено в петото издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства, изготвено от Американската психиатрична асоциация. Сериозна работа, а?

Ако сте от жените, при които антидепресантите не са единственият изход, радвайте се и хвърлете едно око на няколко идеи как да си възвърнете контрола в онези тягостни моменти.

  • Променете хранителните си навици повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, по-малко сол и захар. Кофеинът и алкохолът (за съжаление) също не се препоръчват.

  • Физическа активност поне 30 минути на ден, без значение дали ви мързи и дали имате време. Оправдания не се приемат, особено след като сте измрънкали на всичките си приятели колко ужасно се чувствате.

  • Наспивайте се, за да дадете енергия на тялото си да се справи със случващото се.

  • Обърнете внимание на някои витамини и минерали – според различни източници в този момент ви трябват повечко калций, магнезий, витамини от В-групата и Е.

  • Опитайте различни билки – тяхното действие не е съвсем доказано, но си струва да пробвате с джинджифил, глухарче, малинови листа, масло от вечерна иглика, жълт кантарион, витекс (Аврамово дърво) и гроздовиден ресник.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април