Навикът да се взима хапче за всяка болка е не само вреден, но също така води след себе си и до възникването на многобройни странични ефекти, които тровят цялостно организма.
  
  Добре е да се стремим с максимално натурални методи да се справим със съществуващите болежки и само в краен и неотложен случай да се посяга към химичните препарати.
  
  Предлагам ви 4 популярни подправки, които се справят отлично в борбата с различните болки.
  
  Куркума
   inm.com
inm.com
  
  
  Куркумата е изключително подходяща при премахване на болки в стомаха, разстройство и лошо храносмилане. Подправката е добро средство срещу вирусни и бактериални инфекции в началната фаза. В
  същото време е изключително ефикасна за справяне с депресията. Ключовият компонент е куркумина,
  който се съдържа в нея. В едно от последните изследвания е доказано, че куркумата е също толкова ефективна, колкото и ибупрофена. Приемайте я всеки ден, като прибавяте по ½ чаена лъжичка към
  храната, така тази подправка ще носи здравословни ползи за цялото семейство.
  
  Черен пипер
  
   inm
inm
  
  
  Черният пипер е от онези подправки, които могат да се използват за какви ли не болежки. Най-добър е за: 
  артрит, болки в стомаха и храносмилателни проблеми, както и е изключително ефективен като противовъзпалително средство.
  
  През 2013 са проведени поредица от проучвания на черния пипер и изследователите установили, че противовъзпалителните
  свойства на подправката са повече от забележителни. Най-добре е да го добавяте след като ястието е готово, за да използвате максимално полезните му свойства. Друг вариант е да използвате прясно
  смлени зърна непосредствено преди да започнете да се храните, за да се насладите най-пълноценно на аромата и здравословните му ползи.
  
  Джинджифил
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  Джинджифилът е от подправките, които имат многобройни приложения. Действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и е ефективен при всякакви стомашни неразположения особено при гадене, повръщане и
  киселини в стомаха. Силно 
  алкална храна е! Чаят от 
  джинджифил е изключително полезен както за възрастни, така и за малки деца и бременни.
  Мента и ментово масло
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  Ментата е от онзи вид билки и подправки, които спокойно могат да се използват както за болежки, така и за придаване на по-екзотичен аромат на ястията. Ефективна при облекчаване на стомашни болки,
  неразположения и разстройство. Успокоява спазмите и ефективно отпуска нервната система, което я превръща и в отлично средство за 
  релаксация, особено ако не можете да 
  заспите вечер. 
  Чаят от мента може да се пие по всяко време на денонощието и освен че ще ви омае с изключителния си аромат и ще ви отпусне. Въпреки това е добре да подхождате внимателно към нея особено, ако
  имате склонност към образуване на камъни във жлъчката.
 
                 
                 
                 
                 
                 
			 
				 
				 
				 
				 
                     
                     
                    

Добави коментар