5 менюта за здравословен обяд за детето

Ако искате храната му да е наистина полезна, пригответе я сами
5 менюта за здравословен обяд за детето

Проблемът със затлъстяването при подрастващите е наистина сериозен. Често малчуганите буквално се тъпчат с вредни храни, поради липсата на прясно сготвена, здравословна храна. Затова ние ви предлагаме няколко идеи за "вкусна манджичка", която да сложите в кутията му за обяд вместо сандвич.

Салата "Мозък" и пиленце

За салатата:

1 авокадо
1 ябълка
листа рукола
2-3 чери доматчета
1 супена лъжица стафиди
1 ½ супена лъжица натрошени орехи

Дресинг:

1 чаена лъжица мед, 1 супена лъжица балсамов оцет, 1 чаена лъжица горчица, 1 супена лъжица зехтин.

Нарежете авокадото и ябълката на кубчета. Прибавете стафидите и натрошените орехи. Забъркайте продуктите са дресинга и изсипете сместта към останалите компоненти. Разбъркайте, за да се овкуси салатата добре.

1517543inm.com

Месото можете да приготвите според вкуса на детето. На тази салата най-добре подхожда пилешкото, но можете да го замените и с друго. Как да изберете месото, как да го подготвите и приготвите, можете да прочетете тук.

Хапки здравословно бурито и палачинки без брашно

За буритото:


1-2 пълнозърнести питки тортиля
2 изпържени в масло яйца
листа айсберг
крема сирене за намазване
1-2 сотирани червени чушки
4-5 чери доматчета
пресен лук

Намажете тортилята с крема сиренето. Отгоре наредете от едната страна яйцето, чушките, нарязаните на кръгчета домати, айсберга и поръсете с пресен лук. Завийте питката и разрежете във формата на хапки. Рецептата е безмесна и е подходяща за деца вегетарианци.

1517573inm.com

Палачинките пригответе като в блендер смесите банани и яйца в съотношение 2:1. Сместта използвайте са направа на палачинки както ги приготвяте традиционно. Вече имате здравословен десерт, който е и вкусен.

Обедното меню на Попай Моряка

Необходими продукти за салатата на Попай:

200 грама пресен спанак
1/2 чаена чаша сварена киноа
1 чаена лъжица смлени орехи
4-5 чери доматчета, нарязани на филийки
1 настъргано яйце
1-2 печени червени чушки (нарязани)
1 чаена лъжица мед
1 чаена лъжица горчица
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжица сок от лайм

Измийте добре спанака, нарежете го и го сложете в дълбока купа. Добавете киноата, чушките орехите, яйцето и доматите. В малка купа забъркайте медът, заедно с горчицата, зехтина и сока от лайм. Полученият дресинг изсипете върху останалите продукти. Разбъркайте добре, за да се овкусят съставките.

1517574inm.com

Като "основно" на това меню, ви предлагаме да изберете някаква риба според предпочитанията на детето. Най-добре тя да е печена на фурна или грил. Внимателно я изчистете от костите преди да я сложите в кутията за обяд.

Гуакамоле с манго и месни хапки

За гуакамолето:

2 броя авокадо
1 печена чушка (нарязана)
половин домат, нарязан на кубчета
1 скилидка чесън (смачкана)
1 манго, нарязано на кубчета
сокът на половин лайм
морска сол и черен пипер на вкус

Смачкайте авокадото, докато се получи паста. След това прибавете всички останали съставки към него. Получава се вкусна салата във вид на паста и е още по-вкусно, ако прибавите в кутията за обяд и една филийка от този хляб, на който да я намажете.

1517575inm.com

Местните хапки пригответе от добре изпечена пържола – свинска или телешка. Можете просто да я нарежете на парченца, а за да стане забавен обядът, използвайте метални формички за сладки. С тяхна помощ ще отделите местни хапки в забавни форми.

Шарена салата и хамбургер без "бургера"

За салатата:

150 грама сварено цвекло
1 голям морков
1 ябълка
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжица балсамов оцет
1 супена лъжица зехтин
хималайска сол на вкус

Цвеклото, морковите и ябълките се настъргват и се слагат в купа. Смесват се зехтина, медът, оцета и солта и с дрегинга се заливат настърганите съставки. Можете да поръсите със счукани орехи, ако детето ви обича.



1517571inm

Какво остава от един бургер, ако му махнеш хляба? Точно така, смляното месо или иначе казано – кюфтето. Изберете телешка, агнешка или смесена кайма (свинска и телешка) и към нея добавете накълцани лук и магданоз. Оформете кюфтетата и изпечете на грил. Можете да замените типичната кръгла форма с тази на сърце или... триъгълник например.

Ако рецептите ви допадат, направете по-големи порции и ги сложете и във вашите кутии за обяд! Добър апетит! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май