Женски манипулации, които съсипват връзката

Женски манипулации, които съсипват връзката

Манипулация с чувство за вина

Как изглежда: нацупена устичка, крокодилски сълзи, обиден поглед, многозначително мълчание и други похвати от серията "Виж колко съм нещастна. Ти си виновен!". Защо това е лоша идея Едно младо и неопитно момиче веднъж заплакало, при това съвсем искрено.

В отговор на това гаджето ѝ се ядосало, обърнало ѝ гръб и избягало, затръшвайки вратата. От изненада момичето дори спряло да плаче. След около 50 телефонни обаждания и съобщения девойката разбрала, че момчето побеснява, щом види женски сълзи – защото вече от 20 години гледа как жените в семейството му решават всичките си проблеми с драматичен рев и престорено цупене. Ето ви нагледен пример за това как може да реагира човек на изкуствено натрапеното му чувство за вина.

След дългогодишна "обработка" дори и най-искрените изблици ще се възприемат като манипулация. Сълзите от векове са основно оръжие на жените – не защото е лесно и приятно да ревеш за това, което искаш, а защото в патриархалния свят слабият пол често не е имал други аргументи. Статутът не позволявал на жената да изразява открито мнението си и да говори за желанията си. Но по наше време вече можем да не общуваме с мъжете от позицията на слаби и зависими същества.


1778182

Манипулация с чувство за съперничество

Как изглежда: "На Марийка за 8 март ѝ подариха букет за чудо и приказ, пръстен с диамант и царска корона" и други представления на тема "Виж как се грижат другите мъже за жените си. Ами ти?!".

Защо това е лоша идея Представете си как половин година след раждане на детето си страдате от недоспиване, защото на него му никнат зъбки. Мечтаете си за времената, когато сте могли да поспите три часа без прекъсване и се стараете да не се поглеждате в огледалото, защото далеч не приличате на "Мис Вселена". В този момент мъжът ви се прибира от работа и казва "Вчера видях Марина. Оказа се, че преди месец е родила трето дете, а изглежда като младо момиче". И при това ви хвърля многозначителни погледи. Какво ще си помислите? Едва ли ще е "Браво на мъжа ми! Колко деликатно ми посочи недостатъците ми. От утре ще започна да ставам с един час по-рано, за да ходя на фитнес.

Може и просто да тичам по улицата с количката". Сигурно ще си помислите нещо друго, при това облечено в думи, неуместни за една дама. В това отношение мъжете не са "от друга планета" – подобни намеци ги дразнят не по-малко от вас.


Манипулация с чувство за страх

Как изглежда: "Ако веднага не направиш това, което искам, няма да получиш топла супа, прани чорапи, съпружески секс и моята любов". Или не толкова директно, но на мъжа му става ясно посланието "направи точно това, иначе ще стане лошо".

Защо това е лоша идея Психоложката Ева Финкелщайн си представя вероятния развой на събитията. Първо, ако имате късмет, мъжът ви ще се опита няколко пъти да изпълни исканията ви. Това обаче само ще укрепи увереността на партньорката, че този метод за манипулация е ефективен. Затова тя ще продължи да го притиска. После мъжът ще започне да се сърди, да се ядосва и да роптае. Той може да саботира исканията ви, да изтъкне свои собствени условия и да ви манипулира в отговор. Ще се отдалечи от вас, ще стане пасивен и равнодушен. А жената после ще се чуди защо всички мъже са свестни, пък на нея ѝ се е паднал безволев парцал, на когото не му пука за нищо, дори и за децата. Тя, горкичката, ще трябва да се оправя с всичко сама. 


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли