Жените могат да правят лицеви опори!

Или как дамите да разбият мита за „женския“ вариант на упражнението
Жените могат да правят лицеви опори!

Ако сте жена и някой ви препоръчва да правите лицеви опори от колене само, защото "мацките нямат достатъчно сила" за класическата им форма, значи фитнес развитието ви просто не го вълнува. Обаче вие добре знаете, че щом има желание, има и начин. За да илюстрирам тази крилата мисъл, ще ви дам пример от залата на американския специалист по силово и кондиционно трениране Тони Джентилкор.

Вече сме говорили какви са ползите от въпросното фитнес предизвикателство. Като жена, самата аз открай време водя битка с него. Резултатът е променлив. Въпреки това, през цялото време се стремя да не нарушавам техниката на изпълнение, и, в крайна сметка, да увеличавам бройката на повторенията.

Поначало моят проблем с лицевите опори идва не толкова от немощност в ръцете, колкото от слабата координация на опорно-двигателната система в зоната на кръста, корема и седалището. Резултатът е, че когато се спускам и/или избутвам тялото си от земята, тазът ми пропада надолу и идеята за неутрален гръб отлита в Космоса. Ръцете си остават стегнати, но какво от това, щом целият кораб е потънал?

В крайна сметка, до голяма степен реших проблема си, като започнах да правя упражнения за стабилизиране на споменатите проблемни зони. От голяма полза се оказаха планковете, суингът и любимите ми охлюви.

Само че дори след като опитах това, невинаги успявах да постигна мощно и многократно изтласкване от земята. Какво, по дяволите, ми беше нужно, за да подобря представянето си? Докато се тормозех с този въпрос и търсех съвети, попаднах на една статия, публикувана от гореспоменатия персонален треньор Тони Джентилкор.

Направо замръзнах на място, когато прочетох частта, в която той разказва за новопостъпилите си клиентки. По думите на Тони, същите явно не желаят да прогресират в лицевите опори: 1. защото ги правят твърде бавно, в резултат на което се изморяват и развалят техниката си; и 2. защото не искат да бъдат експлозивни.

inm.com Не искат да бъдат експлозивни?! Звучи доста тъпо, но като се замислите, е адски вярно. Много често обичаме да си спестяваме някое и друго усилие. Къде от мързел, къде от умора, къде по инерция, къде от липса на мотивация и поради какво ли още не.

Но да се върнем на примера с дамите на Джентилкор. Забелязвайки вялостта на начинаещите момичета, той просто им нарежда да се концентрират върху бързината, с която се изтласкват от земята. Щом прилагат заръката, голяма част от клиентките откриват, че са таяли в себе си неподозирана мощ.

Да се изтласкваш по-бързо от земята. Да мислиш как да се върнеш в изходна позиция бързо и организирано, сякаш там долу те дебне най-страшният ти кошмар и искаш да се отървеш от него.

В този момент отново ме осени гениалното прозрение, че докато се тренира, трябва да се мисли. Ама буквално! Мисля, че трябва да съм бърза, мисля, че трябва да съм експлозивна, мисля, че трябва да се изтласквам мощно от земята, мисля...

И без много да му мисля, заех позиция за лицева опора и реших да проверя дали Тони случайно не преувеличава. Резултатът беше наистина удивителен, тъй като стегнатото и енергично изпълнение ми донесе няколко пълни лицеви опори в повече :) Експериментът все още не е завършил, но се надявам, че добрите резултати тепърва предстоят.

Ако и вие, като мен, вече сте подминали етапа на "женските" лицеви опори и търсите нещо по-сериозно, горещо ви препоръчвам да пробвате споменатия метод. Какво пък, най-много да прогресирате след време... А и в крайна сметка, всички добре знаем, че силното и здраво тяло се изгражда с воля и решителност, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май