8 суперхрани за здрава коса

Малките усилия носят големи резултати!
8 суперхрани за здрава коса

Рационалното хранене играе изключително голяма роля за поддържане на добро здраве. В случай, че се радвате на красива, лъскава и здрава коса, която расте бързо, най-вероятно сами сте установили кой е най-добрият хранителен режим, за да се чувствате в отлична форма.

Ако обаче не харесвате косата си и ви се струва някак повехнала, суха и цъфтяща, то е добре да вземете необходимите мерки, с които ще подобрите състоянието както на косата, така и на здравето си. 

Предлагам списък с 8 храни, които допринасят за красотата на косата ви!

1. Пилешко и яйца


За доброто здраве на косата е необходимо да съставите диетата си така, че да е богата на протеини. В случай, че косата ви капе обезателно увеличете приема на качествени протеини. Домашното пилешко и яйцата са богати на протеини, което ще подпомогне производството на кератин. Освен това пилешкото и яйцата са богати на важни съставки за запазването на здравата и красива коса, която да расте бързо.

2. Овес

Овесът е не само изключително добра храна за здравето на сърцето, но също така и за поддържането на естествения цвят на косата ви. Овесът съдържа важни минерали за растежа на косата, като фосфор, калий и магнезий.

1522374Thinkstock/Guliver

3. Бобови кълнове, зелени и червени чушки

Бобовите кълнове са сред суперхраните богати на основни хранителни вещества за отлично здраве и красива коса. Те заедно със зелените и червени чушки съдържат и силициев диоксид, който предотвратява косопада. Тялото използва силициев диоксид, за да абсорбира витамините и минералите. В случай, че няма баланс в организма между приетите витамини и минерали и силициевия диоксид, то и състоянието на косата ви няма да е особено добро.

4. Сушени плодове и сурови ядки

Те ще ви осигурят сяра, желязо и биотин. Сушените плодове и ядките са добри източници на витамин Е, който подобрява кръвообращението на скалпа и инозитол, който поддържа здрави корените на косата. Орехи, бадеми и кашу са отлични източници на цинк. Липсата на цинк може да доведе до косопад.

1522381inm.com

5. Плодове

Ябълки, банани, ягоди, пъпеш и портокали са най-добрите източници на витамини, които предотвратяват загубата на коса.

6. Зелени зеленчуци

Броколи и спанакът са добри източници на калций и желязо, но също така са и двата най-големи източника на витамин А и витамин С, които произвеждат себум. Себумът е мазнината отделяна от космените фоликули и естествен балсам на косата.

7. Риба и сьомга

1522384Thinkstock/Guliver

Различните видове риба са много важни за поддържане на растежа на косата. Риба, скариди, миди, стриди са богати на цинк. Сьомгата е отличен източник на омега – 3 мастни киселини, които подпомагат здравето на скалпа ви. Ако сте вегетарианец, включете ленено семе в ежедневното си меню.

8. Вода

Консумирайте най-малко 5 чаши вода на ден, което ще ви помогне да транспортирате поетите от вас хранителни вещества. Освен това добрата хидратация ще ви осигури здрава и лъскава коса.

Чрез включването на някои храни съдържащи протеини, силициев диоксид, желязо цинк и витамин В6 ще си осигурите лъскава и здрава коса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май