Коензим Q10 за здраве, вечна младост и дълголетие

10 причини да го добавите към ежедневието си
Коензим Q10 за здраве, вечна младост и дълголетие

Коензим Q10 е витаминоподобна субстанция, участваща в синтеза на енергията в тялото. Играе изключително важна роля за функционирането на клетките като същинската му полза е, че им помага да преобразуват енергия.

Коензим Q10 се среща естествено във всички човешки клетки, но нивата му започват бавно да намаляват след навършване на 20-23 годишна възраст. Дефицит може да възникне и в резултат на заболяване, нисък прием на Q10, но също така и на висок разход на Q10 от организма. Когато нивата са ниски, обикновено това се свързва с развитието на много сериозни заболявания в тялото.

Симптомите на дефицит включват сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и постоянна болка в гърдите. Независимо от причините за настъпилия дефицит, допълването на коензим Q10 с увеличаване на хранителния прием на продукти богати на него или добавки може да е изключително ефективно и полезно за здравето.

1518446inm.com

В натурален вид можете да си набавите ценния коензим Q10 чрез консумацията на скумрия, сардини, сьомга, риба тон, пълнозърнести продукти, телешки и свински сърца, био соя, ядки и масло от рапица.

Предлагам ви списък с 10 причини, за да го добавите към ежедневието си въпреки, че за част от ползите все още науката не е стигнала до 100% потвърждение.

1. При сърдечна недостатъчност

Ранни изследвания показват, че коензим Q10 може да бъде ефективен при наличие на хронична сърдечна недостатъчност. Дори ниските нива в организма са били свързвани с това състояние. Коензим Q10 е бил използван в комбинация с други билки и добавки в борбата със сърдечната недостатъчност.

2. Високо кръвно налягане

Има достатъчно доказателства в подкрепа за допълнителна употреба на коензим Q10 при лечение на високо кръвно налягане. Въпреки че не може да се разчита само на него за цялостно лечение на хипертонията. В състояние е да смъкне кръвното, но не драстично. По-скоро го ползвайте като храна за сърцето!

3. Мощен антиоксидант

На първо място коензим Q10 е мощен антиоксидант, който помага за унищожаването на свободните радикали в организма като токсини, тежки метали и токсични съединения, които застрашават организма от сериозни заболявания.

4. Свързани с възрастовата дегенерация на макулата (AMD)

Дегенерация на макулата е състояние на окото, което причинява загуба на зрението при възрастните хора. Ранни изследвания показват, че комбинацията от ацетил - L - carnitine, омега 3 и коензим Q10 могат да подобри зрителната функция особено в началната фаза на заболяването. Въпреки това са необходими още изследвания за ефекта, който допринася коензим Q10 върху дегенерацията на макулата.

5. Болестта Алцхаймер

Има известни доказателства, че изкуствени съединения подобни на коензим Q10 могат да се ползват от хората страдащи от това заболяване с постигане на известни подобрения. Смята се, че коензим Q10 помага.

1518424Thinkstock/Guliver

6. Диабет

Ранни доказателства подкрепят използването на коензим Q10 при лечението на сърдечни усложнения при хора страдащи от диабет. Въпреки това, като цяло резултатите от изследването показват, че коензим Q10 може да няма очаквания ефект върху контрола на кръвната захар. В тази насока все още науката няма 100% единодушие. Въпреки това част от учените смятат, че приемането на коензим Q10 може да помогне за намаляването на нивото на глюкозата в кръвта, тъй като ензимът стимулира митохондриите на всяка клетка, за да оптимизира производството на енергия. Доказано е обаче, че диабетиците имат много по-ниски нива на коензим Q10 в сравнение с останалите хора.

7. Двигателни разстройства

Коензим Q10 може да подпомогне загубата на килограми при хора с наднормено тегло. Констатирано е,че нивата на коензим Q10 могат да са по-ниски при хора с индекс на по-висока телесна маса (ИТМ).

8. Двигателни разстройства

Коензим Q10 може да бъде полезен при лечение на симптоми на атаксия на Фридрих – заболяване, което уврежда нервната система, но неоспорими доказателства до колко ефективен е в тази посока все още не съществуват. Атаксията представлява нарушена координация на движенията, която влошава ходенето и баланса на тялото, но не е свързана с парализа!

9. Катаракта

Според ранни изследвания коензим Q10 може да се ползва за подобряване здравето на очите особено в комбинация с витамин А, тъй като по този начин се подобрява нервната регенерация на окото.

10. Рак и рак на гърдата

Ниските нива на коензим Q10 може да са свързани с риска от възникването на рак на гърдата. Налице е сравнително обещаващо доказателство в подкрепа на използването на коензим Q10 при лечение на рак на гърдата в комбинация с конвенционалната терапия.

Нивата на коензим Q10 могат да ви помогнат да предскажете риска от развитие на рак – установява едно проучване при хора, които са със значително по-ниски нива на коензим Q10 и имат рак в сравнение с тези, които не са болни и имат нормални нива на коензим Q10.

Независимо, че ползите от употребата на коензим Q10 все още не се доказват  на 100% – едно е сигурно, че увеличава и подобрява генерирането на енергия в тялото, подсилва сърцето, забавя процесите на стареене и се смята, че няма сериозни странични ефекти при приемането му в препоръчителни дози. Консумацията му трябва да е между 50 до 100 милиграма дневно.

източници: mayoclinic.org ; webmd.com ; bravara.info

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април