Ако сте опитали гхи и мислите, че няма по-невероятно нещо на света, това е защото не познавате гхито с подправки. Освен кулинарната си стойност, подправките притежават и редица лечебни свойства, които не са за подценяване. В настоящата рецепта сме се спрели на подправки, които подобряват храносмилането и допълват противовъзпалителните, антиоксидативни и антимикробни свойства на маслото. Комбинацията с гхи забавя преминаването на подправките през храносмилателната система, като това дава възможност на организма да извлече максимум полза от тях.
Бихте могли да променяте рецептата по свой вкус или в зависимост от сезона. В бонус-съвета по-долу сме предоставили и вариант за десертно гхи.
Необходими продукти за около 300 гр.:
- 
    
1 килограм безсолно мандраджийско краве масло
 - 
    
1 малка глава лук, нарязана на ситно
 - 
    
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
 - 
    
1 чаена лъжичка настърган джинджифил
 - 
    
1 чаена лъжичка кимион
 - 
    
1 чаена лъжичка семена от кориандър
 - 
    
1 чаена лъжичка черен пипер на зърна
 - 
    
½ чаена лъжичка куркума
 - 
    
3 см. парченце от канелена пръчка
 - 
    
1 дафинов лист
 - 
    
¼ чаена лъжичка кардамон на зърна
 - 
    
1/8 чаена лъжичка мляно индийско орехче
 
Хардуер:
- 
    
Тенджера с дебело дъно и лъжица
 - 
    
Тензух
 - 
    
Чист буркан с хубаво затваряне
 
Време за приготвяне: Около 1 час, в зависимост от водното съдържание на маслото
Начин на приготвяне
Поставете нарязаното на дребни кубчета масло заедно с подправките в непокритата тенджера на средна температура. Когато на повърхността на разтопеното масло започне да се отделя пяна и чуете пукащи звуци, редуцирайте огъня до съвсем слаб, колкото да продължи да къкри. Започнете да изгребвате отделящата се на повърхността пяна на интервали от по 5-10 минути. Ще познаете, че гхито ви е готово когато:
- 
    
Придобие наситен златист цвят.
 - 
    
Престане да отделя пяна и да "припуква". Повърхността трябва да е почти неподвижна.
 - 
    
Млечните протеини на дъното покафенеят. Много е важно да не прегарят.
 
  
Отстранете тенджерата от
  огъня и оставете гхито да се поохлади. След това го прецедете през няколко ката тензух директно в буркана, в който ще го съхранявате. Оставете буркана отворен, докато изстине напълно и го затворете
  добре. Съхранявайте гхито го в хладилник и се постарайте да се справите с него в рамките на 4 месеца.
100 гр. гхи съдържат близо 900 калории. Подходящо е за покачване на телесно тегло и за интензивно/състезателно спортуващи с много висок дневен енергоразход. Всички останали е препоръчително да внимават с количествата, тъй като гхито е доста "увлекателно" и лесно може да се прекали с него.
Бонус-съвет: Променете подправките, за да си направите десертно гхи. Тук вариантите също са много, осланяйте се на собствения си вкус. Добра е комбинацията от кардамон, канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, семена от ванилия и звезден анасон. Можете да използвате десертното гхи за приготовление на печива, кремове, палачинки и др.
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар