Най-ароматното греяно вино

И най-празнично :)
Най-ароматното греяно вино

То е ясно, че като сармите на баба няма другаде – често семейната рецепта за тази съвършена вкусотия се предава от поколение на поколение. Ние обаче ви предлагаме да си сгреете вино по специална, празнична рецепта.

Оказва се, че греяното вино е популярно в цяла Европа под една или друга форма. Немският Glühwein, скандинавският Glögg, както и британските и балканските варианти имат учудващо много общи съставки.

Най-често се използва червено вино, понякога подсладено със захар или мед и овкусено с подправки – канела, карамфил, кардамон, мускатово орехче, ванилия, черен пипер, анасон... Към всичко това може да се добавят и ябълки, цитрусови плодове, боровинки.

А за нашата любима рецепта ви трябват:

1 литър червено вино (няма значение какво – ако предпочитате, може да е по-сладко или по-кисело, а може дори да смесите различни видове, включително с бяло)

100 грама кафява захар (120 грама, ако предпочитате да е по-сладко)

1 ябълка, твърда

1 круша, твърда

1 портокал

100 мл коняк или бренди (градусът на виното спада значително при загряване, така че може да налеете и малко повече)

по половин чаена лъжичка канела, зрънца карамфил, кардамон, мускатово орехче

още няколко пръчки канела

половин пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

inm.comОбелете и изчистете ябълката и крушите и ги нарежете на едри кубчета в подходяща тенджера. Изрежете максимално частта около семките, тъй като в противен случай плодовете отделят пяна, която не е приятна за всеки. Обелете и портокалите и ги накъсайте на отделни парчета.

Добавете всички подправки, без канелата на прах, и залейте със захарта и с около 250 мл вода (или толкова, че да покрие плодовете). Сложете на котлона и изчакайте да заври, като бъркате непрекъснато, за да се разтвори захарта.

Щом плодовата смес заври, налейте виното, заедно със смляната канела и коняка, и намалете температурата на котлона – виното не трябва да завира. Малко, преди това да се случи – преди да се образува пяна, която индикира достигането на точката на кипене, дръпнете от огъня.

Затоплете с помощта на гореща вода подходящи чаши. Най-добре е да са керамични, тъй като ще запазят температурата на виното по-дълго. След това, с помощта на черпак, налейте напитката през цедка. Не прекалявайте с количеството, тъй като виното ще изстине бързо и ще загубия "греяния" си чар.

Преди поднасяне може да поръсите със щипка черен пипер. Наздраве!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април